Ανάλυση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και προτάσεις για την ενίσχυσή της. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες, οι οποίες την έχουν κρατήσει σε μία κατάσταση διαρκούς αναιμικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρουν την ευθύνη να μετατρέψουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε ευκαιρίες. Ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης για το 2024 υπολογίζεται στο 0,7%, ενώ το 2023 ήταν σχεδόν μηδενικός (+0,5%). Αυτή η υποτονική ανάπτυξη καθορίζεται από την απουσία θετικών επιδράσεων από τη μείωση των επιτοκίων, που ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων λόγω της πτώσης του πληθωρισμού και της ενίσχυσης των ονομαστικών μισθών, η ανάπτυξη εξακολουθεί να παραμένει υποτονική. Η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής έχει επηρεάσει τη ζήτηση, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία της αδυναμίας ανάπτυξης. Η χαμηλή ανάπτυξη της ευρωζώνης συνιστά διαρθρωτικό πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με νομισματικά μέτρα.
Η ανάλυση αναδεικνύει επίσης τη σημαντική εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από παραδοσιακούς κλάδους, όπως η μεταποίηση και οι κατασκευές, οι οποίοι πλήττονται από τις τρέχουσες κρίσεις. Οι χώρες που στηρίζονται σε αυτούς τους τομείς, όπως η Γερμανία και η Σλοβακία, έχουν υποστεί μεγαλύτερες συνέπειες από την ενεργειακή κρίση.
Η ολοένα αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της Κίνας στην παγκόσμια αγορά και η ανησυχητική αύξηση των τιμών ενέργειας προσθέτουν στην ήδη τεταμένη κατάσταση. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τη δυνατότητά της να προσαρμόζεται και να ανακάμπτει, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη βιώσιμων στρατηγικών για το μέλλον. Η στήριξη της πράσινης μετάβασης και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι κρίσιμα βήματα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr