Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια ενδέχεται να φέρει πιο αυστηρά capital controls στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του συγκεκριμένου οίκου, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με 2,3% το 2019 και με 2,2% το 2020.
Στην έκθεσή του, ο οίκος Fitch σημειώνει πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας μας, αλλά κάνει ειδική μνεία και στους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, που ενδέχεται να επιφέρουν αναταράξεις, καθώς και στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων που βαραίνει τις «πλάτες» των τραπεζών.
Μάλιστα, σημειώνει ότι σε περίπτωση που η δημοσιονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, είναι πολύ πιθανή η επιστροφή των capital controls, τα οποία έχουν χαλαρώσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες.
Τα θετικά της ελληνική οικονομίας σύμφωνα με τη Fitch
-Το κατά κεφαλήν εισόδημα αν και ανερχόταν στα 20.284 δολάρια το 2018, από 31.700 δολάρια ΗΠΑ το 2008, εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση “ΒΒ” και “ΒΒΒ” (6.852 δολ. και 10.704 δολ. αντίστοιχα).
– Πάνω από τα δύο τρίτα του εξωτερικού χρέους της συνολικής οικονομίας κατέχονται από τους επίσημους πιστωτές και το ευρωσύστημα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της εξυπηρέτησής σε ένα βιώσιμο επίπεδο του 12% του ΑΕΠ.
– Πάνω από το 80% του χρέους της γενικής κυβέρνησης σταθερού επιτοκίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων.
– Το 2018 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ το οποίο είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση “ΒΒ” (2,6% του ΑΕΠ).
– Η οικονομική κρίση και η ύφεση της Ελλάδας έχουν αναδείξει τις αδυναμίες στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Η διακυβέρνηση ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό, τι στις χώρες με παρόμοια αξιολόγηση όπως η Ελλάδα (“ΒΒ-“).
Τα τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας
– Παρά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια, το δημόσιο χρέος (181% του ΑΕΠ το 2018) και το καθαρό εξωτερικό χρέος (141% του ΑΕΠ) είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.
– Τα NPLs των ελληνικών τραπεζών φτάνουν το 45% του ΑΕΠ της χώρας και είναι επίσης υψηλά σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.
– Η τάση της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι αναιμική (1,2%) οδηγούμενη από τα αδύναμα δημογραφικά στοιχεία και την χαμηλή παραγωγικότητα της αγοράς εργασίας.
-Το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων και προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι αδύναμο, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα και αυτό επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.