Fitch σε Τουρκία: «Κάντε κάτι γρήγορα με την πτώση της λίρας»

Fitch σε Τουρκία: «Κάντε κάτι γρήγορα με την πτώση της λίρας»

«Η Τουρκία χρειάζεται να ανακόψει γρήγορα την απότομη πτώση της λίρας», ανέφερε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Ο οίκος, προειδοποιεί ότι η κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί ύστερα από την υποβάθμισή της πριν από μόλις έναν μήνα

Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τον Αμερικανό πάστορα που έχει θέσει υπό κράτηση η Άγκυρα επέτεινε τις ανησυχίες που ήδη υπάρχουν για τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική διαχείριση.

«Παρακολουθούμε στενά τα τρέχοντα γεγονότα» δήλωσε στο Reuters ο Πολ Γκέιμπλ, υψηλόβαθμος αναλυτής του οίκου Fitch. «Από τότε που λάβαμε την απόφαση (να υποβαθμίσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε BB στις 13 Ιουλίου), το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω» είπε.

«Το βασικό σημείο πίεσης είναι το αδύναμο νόμισμα» πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο ίδιος παρακολουθεί τι προσπαθούν να κάνουν οι τουρκικές αρχές για να ανακόψουν την πτώση της λίρας, που από τις αρχές του έτους φθάνει το 30%, με το περίπου 10% να καταγράφεται τον τελευταίο μήνα.

Η χαλάρωση της πίεσης βραχυπρόθεσμα πιθανόν να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ενεργειών από την κεντρική τράπεζα και μιας βελτίωσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο αναλυτής.

«Κοιτάμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση (πιστοληπτικής ικανότητας) δεν είναι πριν τον Δεκέμβριο και πολλά μπορούν να αλλάξουν έως τότε» σημείωσε.

Η πιθανότητα μιας νέας υποβάθμισης σίγουρα υπάρχει. Ο οίκος Fitch διατήρησε «αρνητικές» τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας μετά την υποβάθμιση του περασμένου μήνα.

«Από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αρνητική αξιολόγηση και που δημοσιοποιήσαμε στον σχολιασμό μας στην τελευταία μας έκθεση πιστοληπτικής αξιολόγησης, αυτός που είναι πιο σχετικός θα ήταν μια απότομη διακοπή στην εισροή κεφαλαίων ή μια απότομη μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας. Ιδιαίτερα εάν εντείνει τις πιέσεις στον εταιρικό και τον τραπεζικό κλάδο» δήλωσε ο Γκέιμπλ.

Loading

Play