Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Folli Follie, η οικογένεια Κουτσολούτσιου καταδικάστηκε για τους παράτυπους ισολογισμούς.
Το δράμα, το οποίο τελείωσε χθες (26.6.2024) με την καταδίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου του 2018, όταν έγινε γνωστή μια έκθεση – βόμβα του αμερικάνικου fund QSM, η οποία έθετε επ’ αμφιβόλω την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου.
Η διοίκηση της εταιρείας διέψευσε κατηγορηματικά τα συμπεράσματα του hedge fund. Ωστόσο, η μετοχή του ομίλου κατέρρευσε και στη συνέχεια τέθηκε σε αναστολή.
Στη συνέχεια, το Σεπτέμβριο του 2018, ήρθε στο φως έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal, η οποία ανέδειξε τεράστιο χάσμα μεταξύ των αληθινών και μη πραγματικών μεγεθών του ομίλου σε σχέση με τα έσοδα, αλλά τη συστηματική αποστολή πλαστών εμβασμάτων.
Αμέσως μετά, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του υπέβαλαν την παραίτησή τους, με τον κ. Κουτσολιούτσο να δηλώνει «με βαθύτατη θλίψη και εν μέσω της κρίσης που υποβόσκει για την εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια, παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγός μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια.
Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα να έρθει αυτή η δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου. Ωστόσο, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γ. Κουτσολιούτσο, ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με τη συνδρομή των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. και του καταξιωμένου επιτελείου του και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ό,τι κριθεί απαραίτητο».
Όσον αφορά το γιο των ιδρυτών του ομίλου, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο παρέμεινε στη θέση του μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου 2019, οπότε και παραιτήθηκε.
Έπειτα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έπαυσε τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από το Δ.Σ. της εταιρείας, τοποθετώντας παράλληλα και δύο νέα μέλη και στη συνέχεια, κατέθεσε αίτημα για αντικατάσταση της διοίκησης της Folli Follie και τον διορισμό με προσωρινή διαταγή νέας διοίκησης στην εταιρεία.
Το φθινόπωρο του 2020, οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φυλακίστηκαν για 2,5 χρόνια. Όσον αφορά την Καίτη Κουτσολιούτσου (σύζυγο του Δημήτρη και μητέρα του Τζώρτζη), αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.
Το Φεβρουάριο του 2023, πριν συμπληρωθεί το 18μηνο ανώτατο πλαφόν της προσωρινής κράτησης, αποφυλακίστηκαν οι κκ Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, αν και τους επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι. Συγκεκριμένα, τους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση απομάκρυνσης από τον Νομό Αττικής και εμφάνιση το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους.
Στη συνέχεια, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές στην εκδίκαση της υπόθεσης. Εν τέλει, η δίκη άρχισε κανονικά στις αρχές Ιανουαρίου του 2024. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έκανε λόγο για «ωραιοποίηση» των οικονομικών καταστάσεων ενώ ο Τζώρτζης και η Καίτη Κουτσολιούτσου δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες.
Ο ιδρυτής επιχείρησε να αφαιρέσει όλες τις ευθύνες από τον γιό του, και την σύζυγο λέγοντας πως δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση. Αντίθετα, επέρριψε εμμέσως ευθύνες στον Περιφερειακό Διευθυντή της ασιατικής θυγατρικής FFGS και στον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του υπό-ομίλου της Ασίας.
Το δράμα τελείωσε με την ολοκλήρωση της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, με την ενοχή και των τριών μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Η ιστορία της Folli Follie
Η Folli Follie είναι μια ελληνική πολυεθνική εταιρεία που σχεδιάζει, κατασκευάζει και διανέμει πολυτελή κοσμήματα, ρολόγια και αξεσουάρ μόδας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 στην Ελλάδα. Το πρώτο κατάστημα της ήταν στην εμπορική περιοχή της Αθήνας. Η Folli Follie ξεκίνησε την κατασκευή κοσμημάτων και ρολογιών το 1994, και το 1997 η Folli Follie εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στις αρχές της νέας χιλιετίας εισέρχεται στην αγορά της Κίνας με πρώτο κατάστημα στο Χονγκ Kονγκ.
Η εξέλιξη της εταιρείας ήταν εντυπωσιακή, ακολουθώντας ταχείς ρυθμούς, καθώς το 2005 εισχωρεί στο πεδίο των πολυκαταστημάτων, μέσα από τη λειτουργία του Factory Outlet και του Attica, στην Αττική.
Και ενώ όλα πήγαιναν ρολόι, με τη Folli Follie χαρακτηρίζεται ως «χρυσή αυτοκρατορία» η έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM τον Μάιο του 20218, η οποία αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου, έσκασε σα βόμβα στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο έλεγχος τον οποίο επικαλέστηκε ότι πραγματοποίησε η QCM κατέγραψε λιγότερα καταστήματα πώλησης του ομίλου σε Ασία και ΗΠΑ, καθώς εντοπίσθηκαν 289 σημεία πώλησης έναντι των 630 σημείων, όπως αυτά είχαν δηλωθεί στην οικονομική έκθεση της εταιρείας.
Και ενώ η δικαστική διερεύνηση ενός από τα σοβαρότερα εγκλήματα «λευκού κολάρου» βρίσκεται σε εξέλιξη, η εταιρεία Folli Follie με την υπογραφή του Συμβουλίου Εφετών φαίνεται να γυρίζει σελίδα. Κι ο λόγος είναι η αποδέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και των τραπεζικών της λογαριασμών.
Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζεται το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη νέα Folli Follie και η εταιρεία που κρατήθηκε όρθια υπό τη διοίκηση του Γιώργου Σάμιου ήταν πάλι στο δρόμο της κανονικότητας.
Η χλιδάτη ζωή των ιδιοκτητών της εταιρείας
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η PwC, η τριμελής οικογένεια χρειαζόταν περισσότερες από 41 τηλεφωνικές συνδέσεις τις οποίες πλήρωνε η Folli Follie, 48 golf trikes, ξυλεία από την Ταϊλάνδη, και χαλιά, έπιπλα ακόμη και ομπρέλες για την αγορά των οποίων πλήρωσε η Folli Follie.
Η PwC εντόπισε ότι η Folli Follie επιβαρύνθηκε την περίοδο 2016 – 2018 με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από προσωπικό του σκάφους της οικογένειας Κουτσολιούτσου ενώ επιπλέον επιβαρυνόταν με 18 προσωπικές συνδέσεις της οικογένειας, τέσσερις συνδέσεις για τις οικίες στις Σπέτσες και στην Κηφισιά και μέχρι 19 συνδέσεις σε σκάφη και αεροσκάφη.
Η Folli Follie συνέχισε να επιβαρύνεται με έξοδα της οικογένειας αφότου είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο. Στις 28 Ιουνίου του 2018 πλήρωσε 7.500 ευρώ για την εκτίμηση της αγοραίας αξίας ακινήτων στις Σπέτσες. Η εκτίμηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της από 21 Μαΐου του 2018 σύμβασης δανείου μεταξύ της Petrus AG ως δανειστή και του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ως δανειζόμενου.
Την περίοδο 2004 με 2008 η εταιρεία πλήρωσε για προσωπικούς σκοπούς της οικογένειας Κουτσολιούτσου και για τον εξοπλισμό ή/και ανακαίνιση των οικιών τους, χαλιά, έπιπλα, ομπρέλες κ.ά. το συνολικό ποσό των 125.477 ευρώ.
Τέλος, στο όνομα της ελεγχόμενης από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο εταιρείας Landocean αγόρασε μια Bentley και ένα Land Rover. H Folli Follie επιβαρύνθηκε ακόμη με 395.000 ευρώ για την απόκτηση 7 αυτοκινήτων και με έξοδα μίσθωσης για άλλα αυτοκίνητα από την εταιρεία μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης που είχαν παραχωρηθεί προς χρήση σε μέλη της οικογένειας.
Δείτε επίσης: Αλ. Χαρίτσης: Τι νταλκάς έπιασε την κυβέρνηση μες στο κατακαλόκαιρο να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα των 27 ετών;