Φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε χθες Κυριακή ότι «Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», αναφερόμενη στις μακρές διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Mercosur, οι οποίες βρίσκονται, κατά αυτήν, σε «τελική ευθεία», παρά τη σθεναρή εναντίωση της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews, που μεταδόθηκε την παραμονή της συνόδου της G20, στην οποία θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο Τρίτη στο Ρίο ντε Ζανέιρο, η επικεφαλής της Κομισιόν αναγνώρισε πως θα είναι «δυσχερές καθήκον» να πειστούν όλες οι χώρες και των δύο συμμαχιών να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ των τεσσάρων ιδρυτικών μελών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) και της ΕΕ αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης που διαρκεί πάνω από δύο δεκαετίες.

Αφού ελήφθη πολιτική συμφωνία το 2019 ανάμεσα στα μέρη, η εναντίωση αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, αποτρέπει την οριστική υιοθέτησή της, παρόλο που οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Ισπανία ελπίζουν ότι θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2024.

«Θέλω να καθησυχάσω όλους τους αγρότες μας: δεν θα εγκαταλείψουμε τη διατροφική κυριαρχία μας. Η Γαλλία δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur στην τρέχουσα εκδοχή της», ανέφερε μέσω X ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Κυριακή, μετά τη συνάντησή του στο Μπουένος Άιρες με τον αργεντινό ομόλογό του Χαβιέρ Μιλέι, προτού ταξιδέψει στο Ρίο για τη σύνοδο της G20.

Πολλοί γάλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κινητοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, φοβούνται ότι ειδικά το κρέας από τη Λατινική Αμερική θα πλημμυρίσει τις ευρωπαϊκές αγορές και προειδοποιούν για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα που δεν υπόκεινται στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ.

Loading