Στις σημαντικές φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και καινοτομία αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Δαμίγου.
Ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε ότι το 2020 η κυβέρνηση αύξησε το ποσοστό της προσαύξησης των προς έκπτωση δαπανών στην έρευνα στο 100%, από το 30% που ίσχυε προηγουμένως, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει πλέον το 200% και το 315%.
«Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας παρέχει σημαντικά κίνητρα με τις πολύ μεγάλες φοροαπαλλαγές για όλες τις επιχειρήσεις – μικρές, μεσαίες, μεγάλες – σχετικά με δαπάνες έρευνας και καινοτομίας. Αυτές οι φοροαπαλλαγές έχουν μεγάλη σημασία για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οδηγώντας σε περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες αμοιβές», τόνισε ο κ. Γαϊτάνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δαπάνες για έρευνα και καινοτομία εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στο διπλάσιο των πραγματοποιούμενων δαπανών και περιλαμβάνουν αποσβέσεις για κτηριακές δαπάνες, εξοπλισμό και τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες, όπως ενοίκια και αμοιβές προσωπικού. Μάλιστα, οι δαπάνες μπορούν να περιλαμβάνουν και μετακινήσεις για συνεργασία με άλλα εργαστήρια.
Τα ποσοστά φοροαπαλλαγών έχουν ως εξής:
* Οι δαπάνες Επιστημονικής & Τεχνολογικής Έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά 100%.
* Οι δαπάνες που καταβάλλονται για την παροχή έργου ή υπηρεσίας προς:
επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, Πανεπιστημιακά Κέντρα Έρευνας & Καινοτομίας, ινστιτούτα ή τεχνολογικούς φορείς, καθώς και ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ινστιτούτα, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους και προσαυξάνονται κατά 150%.
* Οι δαπάνες για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα τους, προσαυξημένες κατά 200%. Για να ισχύσει αυτό, οι δαπάνες Επιστημονικής Έρευνας & Τεχνολογίας πρέπει να αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 20% επί του συνόλου των δαπανών του ίδιου έτους.
«Μια επιχείρηση που εντάσσεται στον κόσμο της καινοτομίας, κερδίζει πρόσβαση σε δίκτυα συνεργασίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και διασύνδεση με διεθνείς αγορές», πρόσθεσε ο κ. Γαϊτάνης.
Οι αιτήσεις φοροαπαλλαγής αφορούν τα έργα και τις δαπάνες Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας του τελευταίου κλεισμένου φορολογικού έτους, με τις δαπάνες να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος πραγματοποίησής τους.
Ο κ. Δαμίγος υπογράμμισε ότι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι κρίσιμη: «Πρέπει να ενισχύουμε διαρκώς τη θέση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικονομία».
*Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το ΒΕΑ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ