Νέα ψηφιακά εργαλεία και μεταρρυθμίσεις στη φορολογία προετοιμάζουν τη μείωση φοροδιαφυγής και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Κείμενο:
Γκάζι πατούν στην ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να φέρουν σημαντικό αποτέλεσμα στη μάχη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις φόρων το 2026 και το 2027, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της. Στην πρόσφατη εκδήλωση της ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και την εξυπηρέτηση του πολίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε σχέδια που στοχεύουν στη στήριξη της μεσαίας τάξης.
Ψηλά στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί φορολογική ανάσα στους μισθωτούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται να ελαφρυνθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις για την κοινωνική ομάδα της μεσαίας τάξης. Στο τραπέζι υπάρχουν σενάρια για αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, κυρίως στο δεύτερο κλιμάκιο, που μπορεί να διαμορφωθεί με αναθεωρημένα ποσοστά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2025 περιλαμβάνεται πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, ισόποση με αυτή που είχε επιτευχθεί το 2024, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Για τη χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις, θα χρειαστεί να επιτευχθούν αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής.
Στην προσπάθεια αυτή, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το 2025 θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και το ψηφιακό πελατολόγιο.
Δεδομένου ότι θα τεθούν σε εφαρμογή νέες διαδικτυακές πλατφόρμες για την παρακολούθηση και την καταγραφή των χρηματοοικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων, αναμένεται η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.