Η μείωση του ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι ακριβό μέτρο με δημοσιονομικές προκλήσεις και αβεβαιότητες στις επιπτώσεις του. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και συγκεκριμένα σε βασικά αγαθά αναδύεται περιοδικά στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια απόφαση που κρύβει αρκετές δυσκολίες και δεν είναι εύκολη υπόθεση για καμία κυβέρνηση στον δυτικό κόσμο. Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα αποτελεί το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η μείωση του ΦΠΑ θα είχε κόστος 3-3,5 δισ. ευρώ το έτος.
Επιπλέον, προκύπτει αβεβαιότητα σχετικά με το αν η μείωση θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Παράδειγμα, η αναμενόμενη μείωση τιμής προϊόντων, όπως η φέτα, ενδέχεται να μην είναι σαφής στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Συνολικά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημοσιονομικούς περιορισμούς, καθώς έχει τεθεί ανώτατος στόχος αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Οι τρέχουσες εξελίξεις απαιτούν πολλαπλές στρατηγικές για μέτρα, όπως η πηγή πρόσθετων εσόδων μέσω της φοροδιαφυγής ή επιβολής νέων φόρων.