Ανησυχητική αύξηση της φτώχειας στο 26,9% του πληθυσμού της Ελλάδας, όπως δείχνει η τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπο με την απειλή της φτώχειας, με τα ποσοστά να έχουν αυξηθεί σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2024, το ποσοστό της φτώχειας αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 26,9% από το 26,1% το 2023. Αυτό μεταφράζεται σε 2.740.051 άτομα που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Ενδεικτικά, το κατώφλι της φτώχειας ορίζεται σε 6.510 ευρώ ετησίως για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και 13.671 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ υποεκπροσωπούνται οι άστεγοι, οι παράτυποι μετανάστες και οι Ρομά, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα πραγματικά ποσοστά φτώχειας είναι ακόμα υψηλότερα. Οι μονογονεϊκές οικογένειες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας, με το ποσοστό των νοικοκυριών αυτών να ανέρχεται σε 43,7%.
Η στεγαστική κρίση και η επιβάρυνση από τα υψηλά ενοίκια καταγράφονται επίσης, με το 32,2% των ενοικιασμένων κατοικιών να κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την παιδική φτώχεια, καθώς το ποσοστό φτάνει το 22,4%, σημειώνοντας αύξηση 0,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2023.
Αν και η κυβέρνηση τονίζει τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, το ποσοστό των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται, φτάνοντας το 10,5% για άτομα 18 ετών και άνω. Ο κίνδυνος φτώχειας για τους ανέργους ανέρχεται σε 49,2%, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες.
Το εισόδημα των νοικοκυριών εμφανίζει ανησυχητική στασιμότητα, με το 76,6% να δηλώνει ότι παρέμεινε το ίδιο, την ώρα που οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα μειώνουν τον κίνδυνο φτώχειας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr