Η φτώχεια στην Ελλάδα πλήττει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ενώ οι νέοι κόφτες στα επιδόματα προκαλούν ανησυχία. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα απειλούν πάνω από έναν στους τέσσερις πολίτες (26,1%) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 – ποσοστό ελάχιστα βελτιωμένο σε σύγκριση με το 2022 (26,2%). Αυτό καθιστά την Ελλάδα μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στην Ευρώπη. Παρά τις βελτιώσεις, η απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει μεγάλη.
Η νέα κυβερνητική στρατηγική για την ενίσχυση των νοικοκυριών σε κίνδυνο φτώχειας περιλαμβάνει τη μείωση των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων μέσω περιουσιακών κριτηρίων, με ταυτόχρονη αύξηση των επιδομάτων. Η αρχιτεκτονική του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) βασίζεται στο δόγμα «περισσότερα χρήματα σε λιγότερους», όπως επισημάνθηκε από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι το νέο σύστημα που θα ισχύσει από το 2025 αναμένεται να αποκλείσει σχεδόν το 15% των σημερινών δικαιούχων. Εξετάζεται επίσης ότι λιγότεροι από 2 στους 10 θα αποκλειστούν χωρίς τα επιδόματα λόγω κρυφών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, τα κοινωνικά επιδόματα και οι παροχές φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ ετησίως στην Ελλάδα. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να μειώσει τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας, στοχεύοντας στους πραγματικά ευάλωτους, διατηρώντας ωστόσο την συνολική δαπάνη.
Αξιοσημείωτο, είναι ότι χωρίς την ύπαρξη των κοινωνικών επιδομάτων, ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται σημαντικά, αναδεικνύοντας τη σημασία τους για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.