Φυσικό αέριο: Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν από την Κομισιόν – Αντιδράσεις της αγοράς

Φυσικό αέριο: Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν από την Κομισιόν – Αντιδράσεις της αγοράς

Η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατευθύνεται προς την επιβολή προσωρινού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με στόχο τη μείωση της απόκλισης από τις τιμές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αυξάνουν τη ζήτηση για θέρμανση και της έλλειψης ανέμων που περιορίζει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που επικοινώνησαν με τους Financial Times, η Κομισιόν σχεδιάζει να ενσωματώσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου σε ένα επικείμενο κείμενο πολιτικής, το οποίο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα. Αυτό το κείμενο θα αναλύει τρόπους στήριξης της βαριάς βιομηχανίας, η οποία αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις, όπως η επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και η πράσινη μετάβαση της ΕΕ.

Αμέσως, οι ομιλίες των ομίλων που επωφελούνται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου εκφράζουν ανησυχία. Έντεκα οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων της Europex και της AFME, απηύθυναν επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι «αυτό το μέτρο θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην επιστολή, το ανώτατο όριο στην τιμή θα μπορούσε να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αναφοράς Title Transfer Facility και να ενθαρρύνει τη μετακίνηση προς εναλλακτικές αγορές χωρίς πλαφόν. Υπενθυμίζεται ότι μια παρόμοια πρόταση είχε προηγηθεί το 2022, χωρίς ωστόσο να εφαρμοστεί λόγω της σταθεροποίησης των τιμών.

Η Επιτροπή εξετάζει τις συστάσεις του πρώην προεδρεύοντος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι θα πρέπει να υπάρχει εξουσία επιβολής ανώτατων ορίων σε περιπτώσεις όπου οι τιμές φυσικού αερίου αποκλίνουν σημαντικά από τις παγκόσμιες τιμές. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, εκφράζουν επιφυλάξεις για την επιβολή του πλαφόν.

Καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι καταναλωτές χρειάζονται επαρκείς προμήθειες ενέργειας, η ανάγκη για μια συνεκτική στρατηγική είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ο Άμουντ Βικ, πρώην υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας, υπογραμμίζει ότι η καθοριστική παρέμβαση σε επίπεδο τιμών δεν θα λύσει το υποκείμενο πρόβλημα της ενέργειας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play