Αναλύσεις για τις επιπτώσεις της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη: Φυσικό αέριο, LNG, γεωπολιτική και οικονομικές προκλήσεις. Το μείγμα είναι εκρηκτικό: οι τιμές στο φυσικό αέριο διατηρούνται σε πολύμηνα υψηλά, οι αποθήκες αδειάζουν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2016 και ο χειμώνας στην Ευρώπη προμηνύεται αρκετά πιο κρύος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν περαιτέρω τους οικονομικούς περιορισμούς στη Ρωσία, προσθέτοντας τη Gazprombank και άλλες ρωσικές τράπεζες στη λίστα κυρώσεων. Αυτό περιπλέκει την κατάσταση για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό αέριο, καθώς αναζητούν τρόπους να συνεχίσουν να πληρώνουν για τις προμήθειες χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Παράλληλα, το διαζύγιο της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι ομαλό.
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η ΕΕ κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 18% και να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο παραμένει, ιδίως εν μέσω της γεωπολιτικής αστάθειας.
Η Ευρώπη ανταγωνίζεται επίσης με την Ασία για την προσφορά LNG, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές. Το καθιστά ακόμα πιο επιτακτική τη ανάγκη διαφοροποίησης των προμηθευτών φυσικού αερίου στην περιοχή. Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να επιδεινωθεί με τις υψηλές τιμές που απειλούν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ μπορεί να σχετίζεται με την ενίσχυση της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης, ειδικά σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας.