Γ. Γεωργακόπουλος: Η ελληνική κτηματαγορά διατηρεί τη δυναμική της παρά την πανδημία

Γ. Γεωργακόπουλος: Η ελληνική κτηματαγορά διατηρεί τη δυναμική της παρά την πανδημία

H ελληνική κτηματαγορά διατηρεί τη δυναμική της, παρά την πανδημία, και μάλιστα ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα logistics (αποθηκευτικοί χώροι) και τα γραφεία, θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, εκτίμησε ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas, μιλώντας στο συνέδριο ανάπτυξης ακινήτων 21η Prodexpo. Επισήμανε δε, ότι η αγορά ακινήτων έχει πολύ καλές προοπτικές μακροπρόθεσμα και αναμένεται ότι το 2021 θα επιστρέψουν οι θεσμικοί επενδυτές, αναγνωρίζοντας την ελκυστικότητα των αποδόσεων.

   Τόσο τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται, όσο και οι ενέργειες από πλευράς τραπεζών και διαχειριστών συμβάλλουν στη στήριξη της αγοράς και θα την βοηθήσουν να περάσει σε νέο ανοδικό κύκλο ενώ ο Φορέας Απόκτησης και Εκμίσθωσης που προβλέπεται στο νέο πτωχευτικό, θα λειτουργήσει θετικά, αποτρέποντας τις ρευστοποιήσεις και διατηρώντας κοινωνική διάσταση για την προστασία των ευάλωτων, σημείωσε ο επικεφαλής της Ιntrum Hellas.

   Συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα τις προκλήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), ο κ. Γεωργακόπουλος διευκρίνισε ότι η πανδημία δεν επηρεάζει το ίδιο όλες τις κατηγορίες ακινήτων. Για παράδειγμα, τα οικιστικά ακίνητα αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, και φέτος και το επόμενο έτος, ενώ θα πιεστούν ορισμένα επαγγελματικά ακίνητα, όπως τα καταστήματα λιανικής και τα ξενοδοχεία. Αντιθέτως, άλλες κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων, όπως οι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι, οι υποδομές logistics και τα υψηλών προδιαγραφών κτίρια γραφείων, θα έχουν ανοδική πορεία ενώ υπάρχει, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενδιαφέρον για χαμηλότερης αξίας ακίνητα με σκοπό την ιδιόχρηση.

   Αναφορικά με την παρουσία θεσμικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά, εκτίμησε ότι θα κάνουν κινήσεις την κατάλληλη στιγμή εντός του 2021 καθώς η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστική. Σε σύγκριση με αγορές όπως αυτές της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας κ.ά., δεν παρουσιάζει συμπίεση στο περιθώριο μεταξύ ομολόγων και αποδόσεων ακινήτων και είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με το παράδειγμα του κ. Γεωργακόπουλου, ότι το περιθώριο (spread) στις υποδομές logistics στην Ελλάδα έναντι των 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στο 7,66% έναντι 4,56% της Ιταλίας, είναι δηλαδή 67% υψηλότερο ενώ αντιστοίχως για τα κτίρια γραφείων είναι 5,41% έναντι 2,56%, δηλαδή το διπλάσιο.

   Οι παρεμβάσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον επίσημο τομέα και από τράπεζες και διαχειριστές, όπως τα μορατόρια το πρόγραμμα “Γέφυρα”, αλλά και ο υπό ψήφιση πτωχευτικός νόμος, και συγκεκριμένα ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων, θα διευκολύνουν τη μετάβαση της οικονομίας σε κανονικότητα και εν τέλει σε ανάκαμψη. Εξίσου μεγάλη είναι η σημασία τους για την αγορά ακινήτων αφού «συγκρατείται» ένα ωστικό κύμα ρευστοποιήσεων.

   Όπως επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος, τράπεζες και διαχειριστές δρουν προληπτικά, αλλά ακόμη για τα ακίνητα που θα πέσουν στην αγορά, οι ικανοί διαχειριστές που υπάρχουν θα αναμείνουν να ωριμάσουν αυτά τεχνικά και νομικά και θα βοηθήσουν ώστε η κτηματαγορά, με καλύτερη οργάνωση, να περάσει σε νέο ανοδικό κύκλο. «Ο στόχος είναι να ενδυναμωθεί η ζήτηση όχι μόνο από θεσμικούς επενδυτές, αλλά και από τη μεσαία τάξη που παραδοσιακά αποτελεί τον βασικό αγοραστή ειδικά για κατοικίες», είπε χαρακτηριστικά.

   Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δραστηριότητα της Intrum Hellas, ο κ. Γεωργακόπουλος, ανέφερε ότι η πολιτική της είναι να δρα προληπτικά, έχοντας τις ρευστοποιήσεις ως έσχατη λύση. «Η δική μας προσέγγιση στην Intrum Hellas δεν έχει μεταβληθεί: και στις κανονικές συνθήκες, και στο πρωτοφανές περιβάλλον της πανδημίας, κινούμαστε προληπτικά, έχοντας τις ρευστοποιήσεις ως έσχατη λύση. Προκρίνουμε πάντοτε συναινετικές λύσεις, όπως αποτελεσματικές ρυθμίσεις, εθελοντική παράδοση ακινήτων, ή η αναχρηματοδότηση του δανειολήπτη ώστε να αποκτήσει το ακίνητο».

   Όσον αφορά τον τομέα των ακινήτων, η Intrum Real Estate Services/REO που είναι έτοιμη να λειτουργήσει, έχει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει στην αγορά ακινήτων, ως διαχειριστής αλλά και ως σύμβουλος επενδύσεων.

   Αναφερόμενος στο νέο πτωχευτικό, ο επικεφαλής της Intrum Hellas επισημαίνει ότι ενισχύονται τα εργαλεία που υπάρχουν καθώς απλοποιούνται διαδικασίες και ειδικά στο μέρος που αφορά τις επιχειρήσεις, ανοίγει μια νέα σελίδα αφού ενσωματώνεται και βελτιώνεται η ειδική διαχείριση. Το νέο πλαίσιο θα βελτιώσει τη μεταφορά κεφαλαίων σε παραγωγικές επενδύσεις. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα επαναφοράς των επιχειρήσεων στη βιωσιμότητα και θεωρούμε ότι μέσω της παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ωθεί στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας.

   Για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο κ. Γεωργακόπουλος τονίζει θα λειτουργήσει σε κάθε περίπτωση θετικά. Καταρχάς θα αποτρέψει ένα κύμα ακινήτων μικρής αξίας που θα έπεφταν στην αγορά σε περίπτωση ρευστοποιήσεων, και παράλληλα, παρέχει προστασία σε ευάλωτους δανειολήπτες και αυτή είναι μια μέριμνα την οποία οφείλει να έχει η Πολιτεία. Η διαχείριση του όγκου των ακινήτων που θα αναλάβει ο Φορέας προϋποθέτει υποδομές, σύγχρονους μηχανισμούς και τεχνογνωσία. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι θετική η επίδραση και στην κτηματαγορά.

Αλ. Λιδωρίκης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play