Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ): «Πρέπει να εναρμονιστούν τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων»

Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ): «Πρέπει να εναρμονιστούν τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων»

Την ανάγκη να προχωρήσει η  εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης  Στουρνάρας μιλώντας σήμερα στο συνέδριο “Banking Resolution at Ten: Experiences and Open Issues”
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να της επιτρέπεται να μετακυλήσει το κόστος της δικής της κακοδιαχείρισης στον φορολογούμενο μόνο και μόνο επειδή θεωρείται «πολύ μεγάλη για να αποτύχει». 

«Ωστόσο», όπως υπογράμμισε,  «η έξοδος μιας τράπεζας από την τραπεζική αγορά θα πρέπει να πραγματοποιείται με συντεταγμένο τρόπο, να μην διαταράσσει την παροχή κρίσιμων λειτουργιών, να μη θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος συνολικά και να αποτρέπει την περιττή απομείωση αξίας». 

Αναφερόμενος  στην μεταρρύθμιση του συστήματος εξυγίανσης που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια , υποστήριξε ότι μέσω των προσπαθειών του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, οι τράπεζες στην Ένωση έχουν καταστεί πιο εξυγιάσιμες και, ως εκ τούτου, ασφαλέστερες. «Όχι μόνο έχουν αυξήσει την ικανότητά τους να απορροφούν ζημίες, αλλά επίσης έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους σε όλες τις πτυχές ώστε να συμβάλουν στη δυνατότητα εξυγίανσης. Επιπλέον, το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης έχει επιτύχει το ποσό στόχο του, καθώς έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως και έχει αμοιβαιοποιήσει τα σχετικά κεφάλαια» επεσήμανε χαρακτηριστικά.  

«Ωστόσο» όπως προειδοποίησε «τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε». 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες, στις 24 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκλήρωσε την πρώτη ανάγνωση των προτεινόμενων νομοθετικών κειμένων σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων και την ασφάλιση των καταθέσεων. Τα κείμενα που ενέκρινε το Κοινοβούλιο δείχνουν την υποστήριξή του προς τη γενική κατεύθυνση που προτείνει η Επιτροπή. Η κύρια διαφορά σχετίζεται με την πρότασή του για την υιοθέτηση δύο βαθμίδων έναντι ενιαίας βαθμίδας για τους καταθέτες στην κατάταξη των απαιτήσεων στην ειδική εκκαθάριση.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας, οι υφιστάμενες προτάσεις της Επιτροπής εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζουν το σημαντικότερο στοιχείο που λείπει από το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρόκειται για τη δημιουργία του τρίτου πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), το οποίο εξακολουθούν να μην υποστηρίζουν ορισμένα κράτη μέλη. 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play