Γ. Τσακίρης (ΕΤΕπ): Η ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε ευνοϊκή χρηματοδότηση

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Γιάννης Τσακίρης, τονίζει την ανάγκη υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Σε δήλωσή του, αναφορικά με τις πρόσφατες συμφωνίες της ΕΤΕπ με τέσσερις συστημικές τράπεζες, διευκρίνισε ότι η νέα συνεργασία περιλαμβάνει πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ που σκοπό έχει τη στήριξη των μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι “η πρόσβαση σε ρευστότητα παραμένει κρίσιμη, και οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται καλύτερους όρους χρηματοδότησης. Αυτό θα τις βοηθήσει να συνεχίσουν να επενδύουν και να είναι ανταγωνιστικές, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας στο μέλλον. Η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να τις υποστηρίξει”.

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ υπογραμμίζει ότι “οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης σε αυτή την νέα πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένοι να ανακουφίζουν τις οικονομικές πιέσεις που υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Με τη μείωση του κόστους κεφαλαίου, υποστηρίζουμε την άμεση ανάκαμψή τους μετά την πανδημία και ενισχύουμε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους”.

“Αφού η πρόσβαση των τραπεζών στη χρηματοδότηση έχει πλήρως αποκατασταθεί, η ΕΤΕπ στρέφεται σε άλλα εργαλεία, όπως οι εγγυήσεις, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Με την παροχή κάλυψης πιθανών πιστωτικών ζημιών και κεφαλαιακής ελάφρυνσης στα εγγυημένα κεφάλαια, οι εγγυήσεις ενθαρρύνουν την ανάληψη υψηλότερων πιστωτικών κινδύνων και αυξάνουν τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων”, προσθέτει ο κ. Τσακίρης.

Αναφερόμενος στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, ο κ. Τσακίρης τονίζει την κρίσιμη τους συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιούν τις εγγυήσεις της ΕΤΕπ για να διοχετεύσουν κεφάλαια σε ελληνικές επιχειρήσεις με ευνοϊκότερους όρους. Τα δίκτυά τους και η βαθιά κατανόηση του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος đảmτουν τη σωστή κατεύθυνση της χρηματοδότησης στις επιτακτικές ανάγκες. Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τον ρόλο της ΕΤΕπ στην προώθηση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας και στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας”, επισημαίνει.

Ο κ. Τσακίρης σημειώνει ότι η ΕΤΕπ παραμένει δεσμευμένη να υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτή είναι μόλις μία από τις αρκετές πρωτοβουλίες που διεξάγουμε για την προώθηση ενός αειφόρου και ανταγωνιστικού μέλλοντος για όλες τις επιχειρήσεις στην ΕΕ. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας στην ελληνική οικονομία”, καταλήγει.

   Συνεργασία ΕΤΕπ – εμπορικών τραπεζών

   Η ΕΤΕπ και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει σε μια νέα συνεργασία μέσω ενός προγράμματος εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των εταιριών μέσης κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα. Η ΕΤΕπ έχει δεσμευτεί να καλύψει το 50% των πιθανών ζημιών σε νέα χρηματοδοτικά χαρτοφυλάκια ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα χορηγήσουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Πειραιώς.

   Ως αποτέλεσμα, οι επιλέξιμες επιχειρήσεις με 250 έως 3.000 εργαζόμενους θα μπορούν να επωφεληθούν από δάνεια με ευνοϊκούς όρους μέσω των τεσσάρων τραπεζών για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικών σχεδίων, κρίσιμα για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα τους.

   Οι νέες συμφωνίες, που εντάσσονται σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εγγυήσεων της ΕΤΕπ, αναμένεται να κινητοποιήσουν νέα κεφάλαια σχεδόν 2 δισ. ευρώ για επιλέξιμες μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων και τρίτων πόρων που αναμένονται.

   Όροι συμφωνίας – Λειτουργία – Εξασφάλιση ευνοϊκών όρων για επιχειρήσεις

   Η ΕΤΕπ παρέχει εγγύηση στις τράπεζες καλύπτοντας το 50% των πιθανών ζημιών από νέα δάνεια προς μεσαίες επιχειρήσεις εντός δεδομένου χρονικού πλαισίου (2 χρόνια). Σε περίπτωση που ένα εγγυημένο δάνειο αποτύχει, η ΕΤΕπ θα καλύψει τις ζημιές εντός 60 ημερών.

   Αντιπαρατάσσει το ως αντιστάθμισμα στους όρους της εγγύησης, οι τράπεζες υποχρεούνται να μετακυλήσουν τυχόν όφελος στους δανειζόμενους. Γενικά, η παρέμβαση αυτή τους επιτρέπει να προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια ή λιγότερες εξασφαλίσεις για μεγαλύτερα ποσά.

   Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, οι όροι δανεισμού αναμένονται να είναι ευνοϊκότεροι σε σχέση με σκηνικές συνθήκες χωρίς την εγγύηση της ΕΤΕπ.

   Οι επιλέξιμες δανειοδοτήσεις αφορούν κεφάλαια για τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και επενδυτικά σχέδια μεσαίων επιχειρήσεων (MidCaps), σύμφωνα με την ΕΤΕπ, περιλαμβάνοντας εκείνες με 250-3.000 υπαλλήλους, σε σειρά κλάδων (εκτός κλάδων όπως όπλα, τυχερά παιχνίδια, καπνά κ.λπ.).

   Έχουν υπογραφεί ήδη συμβάσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για 700 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας νέο χαρτοφυλάκιο δανείων 1.4 δισ. ευρώ. Έτσι, η εγγύηση της ΕΤΕπ προβλέπεται να υποστηρίξει τη ροή 1.4 δισ. ευρώ των μεσαίων επιχειρήσεων διαρκούντως, και με τις προσδοκίες κινητοποίησης 2 δισ. ευρώ.

   Στο πλαίσιο προηγούμενου παρόμοιου εγχειρήματος στην Ελλάδα το 2022, η επιτυχής συνεργασία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (European Guarantee Fund – EGF) παρήγαγε 900 εκατ. ευρώ εγγυήσεων με σειρά νέων δανείων φθάνοντας 1.4 δισ. ευρώ σε 12 μήνες.

   Περίοδος αποδοχής δανείων: Η περίοδος έγκαιρης διάθεσης δανείων έχει ήδη ξεκινήσει και διαρκεί 2 χρόνια (ή έως την εξάντληση διαθέσιμου προϋπολογισμού για ην κάθε τράπεζα), με την παραγωγή δανείων να προχωρά με ταχύτητα.

    Αφορά επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους (MidCaps), σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΤΕπ, δηλαδή επιχειρήσεις με 250-3.000 εργαζoμένους. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στους κλάδους δραστηριοποίησης (εκτός μόνο κλάδων που αποκλείονται κλασικά από την ΕΤΕπ), εντούτοις τα δάνεια υλοποιούν κεφάλαιο κίνησης και επενδυτικές αναγκαίες πιστώσεις.

    Χρονική διάρκεια δανείου και ποσά: Μπορεί να διαφέρουν ανά τράπεζα, αναλόγως όρων της συναλλαγής. Τα μέγιστα ποσά μπορεί να φτάσουν 20-40 εκατ. ευρώ ανά δάνειο βάσει εταιρίας, και οι χρονικά διαστήματα κυμαίνονται από 1 έως 7-10 χρόνια ανά περίσταση.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading