Γ. Ζαββός: Αποδίδουν οι πολιτικές της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Γ. Ζαββός: Αποδίδουν οι πολιτικές της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Αποδίδουν οι πολιτικές της κυβέρνησης για το κρίσιμο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλη με θέμα: «Προκλητική διαγραφή χρέους από την Τράπεζα Πειραιώς στις εταιρείες επιχειρηματικών συμφερόντων του κ. Πηλαδάκη».

Όπως είπε ο κ. Ζαββός, το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, έχει κατορθώσει να εντάξει και τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, να προχωρεί μέσα στη δεινότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο τόπος μας και να έχει τα αποτελέσματα, ώστε να έχουμε πάνω από 30 δισεκατομμύρια σωρευμένα «κόκκινα» δάνεια, να μειώνονται αυτήν τη στιγμή, χωρίς να επιβαρύνεται ούτε με ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος. Τόνισε μάλιστα ότι με το σύστημα αυτό, η κυβέρνηση μπόρεσε να προσελκύσει επενδυτές, οι οποίοι θα πάρουν απάνω τους το βάρος αυτής της μείωσης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, με τον ΗΡΑΚΛΗ πατάσσονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι συστημικοί κακοπληρωτές, οι μπαταξήδες, καθώς «υποχρεώνει τις τράπεζες, οι οποίες είχαν σωρευμένα δάνει και δεν είχαν ανοίξει φακέλους διαφόρων επιχειρηματιών, αυτήν τη στιγμή να προσφύγουν και να βρουν σημαντικές λύσεις».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, προανήγγειλε επίσης για τον ερχόμενη εβδομάδα, νομοσχέδιο που αφορά στο ξέπλυμα χρήματος, το οποίο θα περιέχει διατάξεις, «οι οποίες ενισχύουν την ευρωστία, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ιδιαίτερα τη διαφάνεια του τραπεζικού μας συστήματος».

Ειδικότερα για το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Γιαννούλη, ο κ. Ζαββός είπε ότι «η προληπτική εποπτεία των συστημικών τραπεζών ασκείται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), που βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, και ότι τα στοιχεία που αφορούν σε δάνεια προς συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα «καλύπτονται από υπηρεσιακό επαγγελματικό απόρρητο και δεν κοινοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών». Επισήμανε επίσης ότι «σύμφωνα με τη γραπτή της απάντηση προς το υπουργείο, η Τράπεζα Πειραιώς, μας διαβεβαιώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε διαγραφή χρέους του εν λόγω οφειλέτη εν αναμονή της ολοκλήρωσης των σχετιζομένων διαδικαστικών διαδικασιών, γιατί, οι αιτήσεις εξυγίανσης που υποβάλλονται από τους οφειλέτες επικυρώνονται και μόνο δικαστικά».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαννούλης είπε ότι σαφώς η ΕΚΤ ελέγχει τις συστημικές τράπεζες, αλλά εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ΤτΕ και ο διοικητής της «έχει και τεχνοκρατική και πολιτική εμπειρία για να καταλαβαίνει τι είναι το να γίνεται προσπάθεια να διαγραφούν 149 εκατομμύρια δανειοδοτήσεων». Ο κ. Γιαννούλης ρώτησε τον υφυπουργό εάν θεωρεί συμβατό με τη λογική, η δανειοδότηση 149 εκατομμυρίων να προβλέπει διαγραφή των 125 εκατομμυρίων σε μία επιχείρηση τζόγου, με πεντακόσιους εργαζόμενους; «Το θεωρείτε λογικό, την ώρα όπου γίνονται γονυκλισίες από τον υπουργό Ανάπτυξης στις τράπεζες για να υπάρξει χρηματοδότηση, να υπάρξει ρευστότητα και μάλιστα και κάποιες ενισχύσεις με τη μορφή μικροδιευκολύνσεων -νομοθετικό πλαίσιο που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέγραψε και επικύρωσε αυτή η Βουλή, που το εφαρμόζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά όχι η κυβέρνηση- να χαρίσουμε 125 εκατομμύρια;».

©Πηγή: amna.gr

Loading