Γερ. Θωμάς: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταλιγνιτική εποχή μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση»

Γερ. Θωμάς: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταλιγνιτική εποχή μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση»

«Εμείς είμαστε δεσμευμένοι για τις θέσεις εργασίας της ΔΕΗ, αλλά η αγωνία μας, όπως και η αγωνία της τοπικής κοινωνίας, είναι να διασφαλίσουμε και τις θέσεις που βρίσκονται γύρω από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Οι περισσότερες δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας της Μεγαλόπολης εξαρτώνται έμμεσα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, για αυτό είναι σημαντικό να βρούμε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα διασφαλίσουν όλη την κοινωνία και θα φέρουν τη Μεγαλόπολη μπροστά.».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε απόψε στην Τρίπολη, μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε σήμερα στην λιγνιτική μονάδα και στην μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ενώ συναντήθηκε με τους εργαζόμενους καθώς και με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Να σημειωθεί, ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρώτης συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκρότηση ευρωπαϊκού ταμείου δίκαιης μετάβασης που θα στηρίξει χρηματοδοτικά τα εθνικά σχέδια μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στην ΕΕ. 
Για αυτόν το λόγο, στόχος της επίσκεψης του υφυπουργού  ήταν να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης για τους σχεδιασμούς, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο Γεράσιμος Θωμάς, «είναι δέσμευση της κυβέρνησης να σχεδιάσει  τη μεταλιγνιτική εποχή μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και για αυτό στην συντονιστική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί κάτω από τη διυπουργική επιτροπή συμμετέχουν οι περιφερειάρχες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό που θα κάνουμε και θα υλοποιήσουμε».
Επίσης, ανέφερε ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα σχεδιαστούν και οι δράσεις, οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση και μετά θα υλοποιηθούν από αυτή την κυβέρνηση σε συντονισμό με την τοπική αυτοδιοίκηση», τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «είναι σημαντικό να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση με τις ιδέες της σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία παράλληλα γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή».
Ο Γεράσιμος Θωμάς χαρακτήρισε ως σημαντικό πλεονέκτημα της Μεγαλόπολης το γεγονός ότι «έχουμε εδώ μία μονάδα φυσικού αερίου, που πολύ σύντομα η ισχύς του θα απελευθερωθεί  και θα φθάσει το μάξιμουμ τα 811 μεγαβάτ». Ως εκ τούτου, συνέχισε, «θα επιτραπεί και στην πολιτεία και στον ΑΔΜΗΕ να αυξήσουν την ισχύ του εργοστασίου φυσικού αερίου». Επομένως, επεσήμανε ο Γεράσιμος Θωμάς, «η Μεγαλόπολη ήδη είναι ένα κέντρο παραγωγής ενέργειας της χώρας και με το φυσικό αέριο θα δίνει την ενέργεια μέχρι την Κρήτη, αλλά και για τη Δυτική Ελλάδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι σημαντικό για τη χώρα και τον εθνικό σχεδιασμό να μπουν και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, στα λιγνιτικά πεδία» και πρόσθεσε: «Είναι ένα από τα πράγματα θέλει να κάνει η ΔΕΗ  και την υποστηρίζουμε, ώστε να μπει δυναμικά στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να συνεχίσουμε να έχουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία την οποία έχουμε τώρα. Επίσης θα είναι πολύ αποδοτικό και οικονομικά για τη ΔΕΗ, η οποία χρειάζεται να έχει καλή κερδοφορία, για να μπορεί να  στηρίζει την τοπική κοινωνία.».
Σε άλλο σημείο, ο υφυπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «τα κριτήρια που οδηγούν στο χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης είναι και περιβαλλοντολογικά και οικονομικά», τα οποία όπως παρατήρησε, «είναι  εξίσου σημαντικά.»
«Τα χρήματα που είναι διατεθειμένη να δώσει η πολιτεία», είπε ο Γεράσιμος Θωμάς, «είναι το τέλος ΔΕΗ, που είπε ο περιφερειάρχης, το οποίο θα είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ αυτό το χρόνο, όπως και ένα κομμάτι των έργων του πράσινου ταμείου, που είναι συνολικά 60 εκατομμύρια ευρώ.».
Επομένως, συνέχισε, «το κομμάτι που αναλογεί στη Μεγαλόπολη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2020, ενώ από το 2021 και μετά  θα έχουμε το ευρωπαϊκό ταμείο, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει και για την περιφέρεια Πελοποννήσου και για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, να κάνουμε επενδύσεις από 3,7 μέχρι 4,4 δισ. ευρώ.».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι «με την κοινή προσπάθεια κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου Μεγαλόπολης και φορέων θα τα καταφέρουμε, ώστε η περιοχή της Μεγαλόπολης να μην υποστεί καν κραδασμό από την μετάβαση σε μία νέα εποχή.».
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μίλησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστούν  όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για αυτήν την περίοδο» και συμπλήρωσε: «Η Μεγαλόπολη πρέπει να αποτελεί το δεύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και παράλληλα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις των εργαζομένων που είναι αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ.». 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play