Η ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση για data centers αναδιαμορφώνουν τις προοπτικές του LNG. Στο πλαίσιο του 19ου Ετήσιου Διεθνούς Ναυτιλιακού Φόρουμ της Capital Link, το οποίο έλαβε χώρα τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, η ενεργειακή μετάβαση και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αποτέλεσαν τα κύρια θέματα της συζήτησης σε πάνελ αφιερωμένο στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γεράσιμος Καλογηράτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Clean Energy Carriers Corp. (NASDAQ: CCEC), παρουσίασε μια δυναμική ανάλυση για το LNG και την ναυτιλία που συνδέεται με τη δέσμευση άνθρακα, εντάσσοντας την εταιρεία του σε μία προοδευτική κατεύθυνση σε ένα μεταβαλλόμενο ναυτιλιακό τοπίο που καθορίζεται από τις αυξανόμενες απαιτήσεις καθαρής ενέργειας και τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Διαθέτουμε και διαχειριζόμαστε τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων LNG με δίχρονες μηχανές που είναι εισηγμένος στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Καλογηράτος. Ανέφερε ότι ο στόλος περιλαμβάνει 12 πλοία που βρίσκονται σε λειτουργία και άλλα έξι σε διαδικασία κατασκευής. Με έσοδα που αγγίζουν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από συμβόλαια, η CCEC προγραμματίζει να επενδύσει σε φορτία που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων LNG, LPG, αμμωνίας και υγρού CO₂.
Η αγορά του LNG, σύμφωνα με τον Καλογηράτο, πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αναμένουμε ότι η αγορά LNG θα εξισορροπηθεί το 2026 και την αρχή του 2027, με τις υψηλές τιμές ναυλώσεων να επιβεβαιώνουν τις θεμελιώδεις παραμέτρους για μελλοντικές παραδόσεις. Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη νέας εξαγωγικής ικανότητας αναμένεται να αποκατασταθούν μέχρι το 2026 και 2027, οδηγώντας σε περιορισμένη διαθεσιμότητα πλοίων.
Επιπλέον, ο Καλογηράτος τόνισε τη σημασία των μεταφορών CCUS (δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα), μια αναδυόμενη εξειδικευμένη αγορά στον ναυτιλιακό τομέα. Η CCEC κατέχει τέσσερα από τα πρώτα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου CO₂ παγκοσμίως, τα οποία θεωρεί ως καθοριστικό παράγοντα για την απανθρακοποίηση, ειδικότερα στην Ευρώπη, όπου προχωρούν τα έργα όπως το Northern Lights της Νορβηγίας και το Stella Maris, που υποστηρίζεται από την ΕΕ.
Ο Καλογηράτος αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από τα data centers, επισημαίνοντας αυτή την τάση ως έναν μακροπρόθεσμο παράγοντα που ενισχύει τη ζήτηση LNG. Παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν ιδιαίτερα θετικές.
Η αισιοδοξία για τη ναυτιλία φυσικού αερίου ήταν κοινό χαρακτηριστικό και για άλλους ομιλητές, όπως ο Richard Tyrrell, Διευθύνων Σύμβουλος της Cool Company, ο οποίος ανέφερε ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών από τις ΗΠΑ και οι μεγαλύτερες αποστάσεις πλεύσης ενισχύουν τη μελλοντική ζήτηση για ναυτιλιακές μεταφορές. Ο Kristian Sorensen, Διευθύνων Σύμβουλος της BW LPG, τόνισε ότι η αγορά του LPG παραμένει ισχυρή, με αυξανόμενη ζήτηση στην Ασία και νέες προοπτικές στην Αφρική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr