Την εκτίμηση ότι η βιωσιμότητα αποτελεί τρόπο διασφάλισης της μελλοντικής ανθεκτικότητας μιας επιχείρησης, της επιχειρηματικής της ανάπτυξης και του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος, διατύπωσε σήμερα, από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών η Chief Sustainability Officer της Philip Morris International (PMI), Jennifer Motles.
«Εταιρείες που έχουν τη γεωργία στην αλυσίδα αξίας τους, όπως η PMI, πρέπει να σκέφτονται τις πολύ πραγματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων – πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες – και πώς μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα γι΄αυτές. Αυτή η ετοιμότητα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σου – και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε. Η βιωσιμότητα δεν είναι λοιπόν απλώς κάτι ωραίο να το έχεις, επισήμανε η κα Motles.
Πρόσθεσε πως, όταν μιλάμε για αναφορές βιωσιμότητας, κρίσιμη είναι η ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται, η αξιοπιστία των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες – να είναι στιβαρές, αυστηρές, επαληθεύσιμες, συγκρίσιμες και ικανές να οδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων. «Αυτά τα δεδομένα, που δεν είναι χρηματοοικονομικής φύσης, πρέπει να τα κατανοήσουμε ισάξια με τα χρηματοοικονομικά.» Και όταν αξιολογούμε την απόδοση μιας εταιρείας, πρέπει να μπορούμε να την εξετάσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο: τη χρηματοοικονομική απόδοση και τη μη χρηματοοικονομική, τόνισε.
Όταν σκεφτόμαστε τι σημαίνει βιωσιμότητα για μια εταιρεία, η μεγαλύτερη αξία προέρχεται από την καινοτομία, την ανάπτυξη και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Σκεφτείτε την PMI: όταν η PMI κατανοεί ποια είναι η μεγαλύτερη αρνητική εξωτερικότητά της (negative externality) – οι επιπτώσεις στην υγεία των προϊόντων (καπνού) – και καινοτομεί για να παρουσιάσει καλύτερες εναλλακτικές, όχι μόνο δημιουργεί μια αξιακή πρόταση που εξυπηρετεί καλύτερα την κοινωνία, αλλά αποκτά και ένα πλεονέκτημα ανάπτυξης, συν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του υπόλοιπου κλάδου», είπε.
Πηγαίνουν μαζί καπνός και βιωσιμότητα;
Κληθείσα να σχολιάσει αν μια εταιρεία με παρελθόν στον καπνό θα μπορούσε ποτέ να θεωρηθεί πραγματικά βιώσιμη στα μάτια του κοινού, η κα Motles επισήμανε πως η βιωσιμότητα σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. «(…) Όταν σκεφτόμαστε τη βιωσιμότητα, η αυθόρμητη αντίδραση θα ήταν πως βιωσιμότητα και καπνός δεν πηγαίνουν ακριβώς μαζί (…) Αλλά όταν σκεφτείς έναν πιο σύνθετο ορισμό του τι σημαίνει βιωσιμότητα, και αναλογιστείς τον αντίκτυπο που δημιουργούν οι εταιρείες, τότε μπορείς να χτίσεις (επιχειρηματική) επιτυχία με έναν τρόπο που δεν καταστρέφει τον πλανήτη και δεν επηρεάζει αρνητικά την κοινωνία. Νομίζω ότι εδώ ακριβώς βρίσκεται το κλειδί», τόνισε.
Όπως είπε, η στρατηγική πρέπει να επικεντρώνεται στο να αντιμετωπίσει το ζήτημα των επιπτώσεων των προϊόντων στην υγεία. «Ο μεγαλύτερος αρνητικός αντίκτυπος προέρχεται από τις επιπτώσεις των προϊόντων στην υγεία. Όταν μπορούμε ν’ αρθρώσουμε μια στρατηγική που εστιάζει πρωτίστως στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, τότε φυσικά η βιωσιμότητα είναι ο πυρήνας της στρατηγικής και ο πυρήνας του επιχειρηματικού σκοπού μας», είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ότι όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «βιώσιμη επιχείρηση», μιλάμε για μια εταιρεία που είναι κερδοφόρα σήμερα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα: «Βιώσιμη είναι μια επιχείρηση που κατανοεί πώς αλλάζει ο κόσμος πολιτικά, πώς πρέπει να προσαρμοστούμε, πώς τα προϊόντα που πουλάμε σήμερα μπορούν να παραμείνουν ελκυστικά για τους καταναλωτές και πώς η επιστήμη και η καινοτομία παίζουν ρόλο σε αυτό. Αυτό είναι βιωσιμότητα για μένα», εξήγησε.
Μια ευκαιρία μέσα στο χάος
Ερωτηθείσα τι θα έπρεπε να πράξουν οι επιχειρήσεις για να ξανακερδίσουν την πίστη των πολιτών στην ατζέντα της βιωσιμότητας, η κα Motles απάντησε ότι η εστίαση είναι πολύ σημαντική. «Παρότι ζούμε μέσα στο χάος αυτή τη στιγμή, η θετική πλευρά είναι πως υπάρχουν ευκαιρίες να κάνουμε παύση και να σκεφτούμε με πιο νηφάλιο τρόπο: ποια είναι τα πράγματα που πραγματικά έχει σημασία να κάνουμε; Πιστεύω ότι χρειάζεται πειθαρχία, ώστε να μπορείς να εξηγήσεις γιατί κατανέμεις πόρους για να αντιμετωπίσεις συγκεκριμένα ζητήματα», κατέληξε.
Το greenwashing κι ένα χρήσιμο «ξυπνητήρι»
Την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις γύρω από τη βιωσιμότητα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ λειτουργούν σαν μια «κλήση αφύπνισης» για τις επιχειρήσεις και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, εξέφρασε ο Robert Eccles, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Συμπλήρωσε ότι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων πρέπει να σχηματίσουν τη δική τους άποψη για κάθε κλάδο όπου επενδύουν και να μην αφήνουν την επικοινωνία μόνο στην ESG ομάδα.
Ένα δραματικό παράδειγμα ρυθμιστικής υπερβολής
Σε ερώτημα αν θεωρεί ότι η κοινοτική Οδηγία CSRD αποτελεί πρόσθετο γραφειοκρατικό βάρος, ο κ. Eccles απάντησε ότι η CSRD αποτελεί ένα δραματικό παράδειγμα ρυθμιστικής υπερβολής. «Πρέπει να μειωθούν τα 1100 σημεία σε 100-200 το πολύ, ώστε να υπάρξει ένα λογικό και λειτουργικό σύστημα CSRD», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ