Γιατί καταρρέουν οι παραδοσιακοί φούρνοι – Λουκέτο σε 800 αρτοποιεία σε τρία χρόνια

Γιατί καταρρέουν οι παραδοσιακοί φούρνοι – Λουκέτο σε 800 αρτοποιεία σε τρία χρόνια

Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων και η έλλειψη διαδοχής οδηγούν σε κλείσιμο παραδοσιακών αρτοποιείων στην Ελλάδα. Στο δραματικό νούμερο των 800 ανέρχονται τα λουκέτα στα αρτοποιεία γειτονιάς από το 2022 έως σήμερα. Ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, δήλωσε στον ΟΤ ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιοτεχνική αρτοποιία παραμένει οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, γεγονός που εξακολουθεί να επηρεάζει σοβαρά τον κλάδο το 2025. Η εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ο βασικός λόγος για τα λουκέτα, καθώς οι αρτοποιοί δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο λειτουργικό κόστος.

Η Ομοσπονδία αναμένει ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα προχωρήσει σύντομα στις διαδικασίες επιδότησης των επαγγελματικών τιμολογίων. Με τις τρέχουσες πληροφορίες, επιδότηση θα δικαιούνται επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ, με το κριτήριο των 35kva να έχει αποσυρθεί. Όπως δήλωσε ο κ. Μάνος, Α’ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τα τρία βασικά προβλήματα των φούρνων είναι το ενεργειακό κόστος, η υψηλή φορολογία και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η διαδοχή αποτελεί επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς πολλές επιχειρήσεις που συνταξιοδοτούνται δεν έχουν διαδόχους και οδηγούνται σε κλείσιμο. Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, σχεδόν το 20-25% των λουκέτων στην τελευταία τριετία οφείλεται ακριβώς σε αυτή την κατάσταση. Επιπλέον, οι νέοι ενδιαφερόμενοι για το επάγγελμα είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να καλυφθεί το κενό που αφήνουν οι κλειστές επιχειρήσεις.

Η στήριξη από την πώληση καφέ και η αύξηση της ζήτησης για ψωμί με προζύμι είναι θετικά σημάδια, αλλά δεν εξισορροπούν τις απώλειες. Η ελληνική αγορά αρτοποιίας βρίσκεται σε κρίση, και η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play