Η ακρίβεια πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις τιμές των βασικών αγαθών να συνεχίζουν την ανοδική πορεία. Βρισκόμενοι στο κατώφλι του 2025, οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να πλήττονται από την αυξανόμενη ακρίβεια, η οποία υπονομεύει την αγοραστική τους δύναμη και εξαφανίζει τους ήδη περιορισμένους μισθούς. Οι καταναλωτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά, όπως χυμοί, καφές και κρέας, με τις ανησυχίες να εντείνονται λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση επιτείνεται από την πτώση των μισθών, γεγονός που επιβεβαιώνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ευημερία. Σύμφωνα με τη Eurostat, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων παραμένει από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση από το τέλος αναφορικά με τους μέσους μισθούς.
Η διατήρηση των υψηλών τιμών στα ράφια, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς, αναγκάζει τους καταναλωτές να περιορίσουν τις ανάγκες τους, επιλέγοντας λιγότερα προϊόντα. Η ακρίβεια είναι μια συνεχιζόμενη πρόκληση, καθώς η μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού δεν εξαλείφει την κατάσταση. Όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του νέου ΙΝΚΑ, «η ακρίβεια παραμένει παρούσα», με οποιεσδήποτε μειώσεις να αφορούν κυρίως προϊόντα που είχαν ξεφύγει σε τιμές.
Σύμφωνα με την Eurostat, ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στις 17.000 ευρώ, πολύ κοντά στους 16.900 ευρώ των Ούγγρων. Ωστόσο, οι Βούλγαροι βρίσκονται σε χειρότερη θέση με 13.500 ευρώ. Η διαφορά μισθών με την υπόλοιπη Ευρώπη διευρύνεται, καθώς ο μέσος μισθός στην ΕΕ φτάνει τα 37.900 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με το 2022.
Το ενεργειακό κόστος, εξίσου επιβαρυντικό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέτει επιτακτικά την ανάγκη για κυβερνητικά μέτρα. Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, ζητά να γνωστοποιηθούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενεργειακή ακρίβεια.
Η κατάσταση της στέγασης είναι επίσης ανησυχητική, καθώς η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό κόστους στέγασης στην ΕΕ, με το 26,1% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Σημαντικές είναι οι αναφορές ότι το κόστος στέγασης απορροφά σχεδόν το 19,7% του διαθέσιμου εισοδήματος, φτάνοντας το 38,2% για τα νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr