Η ανάγκη για δεσμούς, όχι δασμούς, σύμφωνα με τον Κ. Πιερρακάκη

Η ανάγκη για δεσμούς, όχι δασμούς, σύμφωνα με τον Κ. Πιερρακάκη

«Πρέπει να χτίζεις δεσμούς, παρά να βάζεις δασμούς. Αυτό είναι το οποίο θέλουμε να πετύχουμε και αυτή είναι η αρχή μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολιάζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού για μία λύση win-win με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν δέχεται ισχυρή επίδραση από τις αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, δήλωσε ανήσυχος και προβληματισμένος για τις δευτερογενείς επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν. Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στο δίπτυχο «δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις» και αποδίδει κατά μέσο όρο 1% στο ΑΕΠ της χώρας κάθε χρόνο. «Οι κυβερνήσεις του δώστα όλα πέρασαν τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά. Εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, αναφερόμενος στη διεθνή πολιτική οικονομία και στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, μίλησε για τις μεγάλες τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή στο διεθνές εμπόριο. «Η δημόσια συζήτηση, το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας σε σχέση με την επιβολή δασμών, έχει εστιάσει περισσότερο στην επίδραση στην ελληνική οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης. «Οι ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική είναι κάτω του 5% των ελληνικών εξαγωγών, όμως οι δευτερογενείς επιπτώσεις είναι αυτές που μας ανησυχούν».

Κωδικοποίησε τις επιπτώσεις σε τρία επίπεδα: το πρώτο αφορά την διεθνή αβεβαιότητα, το δεύτερο την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και το τρίτο την ευρωπαϊκή αντίδραση στους δασμούς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ιδανικά πρέπει να είμαστε σε ένα περιβάλλον μηδενικών θεσμών ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύσει στην ανάπτυξή της μέσω της διεύρυνσης των εξαγωγών. «Η πολιτική μας κατά μέσο όρο θα προσφέρει μία μονάδα στο ΑΕΠ», επισήμανε, αναφερόμενος και στην αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Loading

Play