Η Ελλάδα προγραμματίζει την αποπληρωμή των δανείων του μνημονίου, με μείωση του δημόσιου χρέους έως το 2029. Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στο πεδίο του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η χώρα σχεδιάζει να ολοκληρώσει την αποπληρωμή των δανείων που ελήφθησαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης μέχρι το 2031. Αυτές οι πληρωμές, που θα πραγματοποιούνται με ετήσιες αυξήσεις των 5 δισ. ευρώ, αναμένεται να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος 10 χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη των δανείων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Ελλάδα αναμένεται να έχει χαμηλότερο δημόσιο χρέος από την Ιταλία μέχρι το 2029, με ποσοστά 139,4% και 142,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Μετά το Πάσχα, οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat αναμένεται να δημοσιοποιήσουν στοιχεία σχετικά με το πρωτογενές και δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς και την κατάσταση του δημόσιου χρέους για το 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημόσιο χρέος θα είναι πάνω από 150% του ΑΕΠ, με τις επίσημες εκτιμήσεις να το τοποθετούν στο 154%. Προς το παρόν, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ωστόσο αναμένεται να μειωθεί κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027.
Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι το 70% του ελληνικού δημόσιου χρέους ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, με χαμηλά επιτόκια εξυπηρέτησης. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το μέσο πραγματικό επιτόκιο του ελληνικού χρέους το 2024 ήταν μόλις 1,73%, προσφέροντας έτσι σημαντική ευχέρεια στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Τέλος, η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών στην Ευρώπη, με αυξημένες ανάγκες για αμυντικές δαπάνες και γεωπολιτική αβεβαιότητα, γεγονός που απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση από τις αρχές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr