Η Ανάπτυξη της Τιμής του Χρυσού: Ποιες Παράμετροι Κρύβονται Πίσω από την Άνοδο στα 3.000 Δολάρια;

Τον Ιανουάριο του 2024, η τιμή του χρυσού ανήλθε στα 2.035 δολάρια και τον περασμένο Απρίλιο υπερέβη τα 2.350 δολάρια. Στις ρυθμίσεις της Δευτέρας, η τιμή του «κίτρινου μετάλλου» σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, φτάνοντας κάποια στιγμή τα 2.540 δολάρια ανά ουγγιά.

Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve πλησιάζει στη μείωση των επιτοκίων, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια συνήθως επιδρούν δυσμενώς στον χρυσό. Η μείωση του κόστους δανεισμού ευνοεί τον χρυσό, ο οποίος δεν αποδίδει τόκο και πλήττεται όταν τα επιτόκια είναι υψηλά.

Η αύξηση του πληθωρισμού που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ενισχύει την τιμή του χρυσού, καθώς οι πιέσεις του πληθωρισμού καθιστούν την άνοδο της τιμής του πιο έντονη. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή εντείνουν τη ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο.

Ωστόσο, η καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών για τον χρυσό προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους αναλυτές, οι οποίοι αμφισβητούν αν οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα μακροοικονομικά δεδομένα δικαιολογούν αυτήν τη σημαντική άνοδο. Επιπλέον, το ράλι του πολύτιμου μετάλλου σημειώνεται παρά την αύξηση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, γεγονός που συνήθως ασκεί πίεση στην τιμή του χρυσού.

Η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία, αναφέρει ότι οι εξελίξεις στην αγορά του χρυσού εμφανίζουν χαρακτηριστικά μιας ορθολογικής φούσκας, τονίζοντας την απόκλιση μεταξύ της τιμής του χρυσού και των θεμελιωδών μεγεθών.

Οι αναλυτές της Citi, από την άλλη πλευρά, είναι πιο αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει στα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Η ζήτηση από κεντρικές τράπεζες

Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, τα παγκόσμια επίσημα αποθέματα χρυσού ανήλθαν σε 36.089 μετρικούς τόνους τον Μάιο του 2024. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετά σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν πως περίπου 212.582 μετρικοί τόνοι χρυσού έχουν εξορυχθεί συνολικά στην ιστορία.

Η αυξημένη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες πιθανόν να εξηγεί την άνοδο της τιμής του κίτρινου μετάλλου. Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους και να μειώσουν τους πιστωτικούς κινδύνους. Στην κορυφή βρίσκονται η Κίνα και η Ρωσία, ακολουθούμενες από την Ινδία, την Τουρκία και τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως υπερέβησαν τους 1.000 τόνους καθαρών αγορών για δύο συνεχόμενα έτη. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε αύξηση των αποθεμάτων χρυσού για 17ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο. Από τις αρχές του 2024, τα αποθέματά της σε χρυσό αυξήθηκαν στους 2.260 τόνους από 2.070 τόνους το 2023, ενώ και άλλες χώρες όπως η Ινδία και η Πολωνία καταγράφουν σημαντική αύξηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του γ΄ τριμήνου 2023, οι ΗΠΑ κατέχουν 8.133 τόνους χρυσού, συνολικής αξίας 489 δισ. δολαρίων, ενώ η Γερμανία ακολουθεί με 3.352 τόνους, αξίας 201 δισ. δολαρίων. Ακολουθούν η Ιταλία με 2.451 τόνους, η Γαλλία με 2.436 τόνους, η Ρωσία με 2.332 τόνους και η Κίνα με 2.191 τόνους.

Στο τέλος του γ΄ τριμήνου, η Τουρκία διέθετε 478 τόνους χρυσού, η Ελλάδα 114 τόνους και η Κύπρος 13,9 τόνους.

©

Loading