Η ανατροπή του μπακαλιάρου: Από το κρέας του φτωχού στην ακριβή επιλογή

Η ανατροπή του μπακαλιάρου: Από το κρέας του φτωχού στην ακριβή επιλογή

Ανακαλύψτε γιατί ο μπακαλιάρος έχει πάψει να θεωρείται το φθηνό ψάρι και πώς οι γεωπολιτικοί παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του. Η κατανάλωση μπακαλιάρου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ειδικά κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όταν το παραδοσιακό πιάτο του μπακαλιάρου σκορδαλιά γιορτάζει τη δημοτικότητά του. Ωστόσο, πίσω από τις παραδόσεις κρύβεται μια σύνθετη αλυσίδα εφοδιασμού, γεωπολιτικοί περιορισμοί και εμπορικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τη διαθεσιμότητα και την τιμή του μπακαλιάρου στη χώρα μας και πέρα από αυτήν.

Σήμερα, οι πληθυσμοί του μπακαλιάρου αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, με την υπεραλίευση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις να επιδρούν καταλυτικά στις τιμές. Οι αυξήσεις κυμαίνονται φέτος από 8% έως 10%, με τιμές που φθάνουν τα 25 ευρώ το κιλό για τον φρέσκο μπακαλιάρο. Πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται αν ο μπακαλιάρος μπορεί ακόμη να χαρακτηριστεί ως το κρέας του φτωχού, δεδομένων των πρόσφατων οικονομικών πιέσεων.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο μπακαλιάρος θεωρείται ελεγχόμενο αλίευμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων του λόγω της υπεραλίευσης. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αυστηρές ποσοστώσεις που καθορίζονται από το Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας της ΕΕ, με τις τιμές να επηρεάζονται περαιτέρω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εν κατακλείδι, όπως σημειώνει ο CEO της Πυθέας Αλιεύματα, ο ανταγωνισμός στον κλάδο εντείνεται, με τους μεγάλους να επωφελούνται και τους μικρούς να δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Ο μπακαλιάρος, μια τροφή πλούσια σε ποιοτική πρωτεΐνη, γίνεται ολοένα πιο δυσεύρετος και ακριβός, καθιστώντας τον όλο και λιγότερο προσιτό στους καταναλωτές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play