Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν την επιμονή του πληθωρισμού στην Ελλάδα, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να αυξάνεται τον Σεπτέμβριο κατά 3,1% σε ετήσια βάση και κατά 1,8% σε μηνιαία βάση. Η ετήσια αύξηση του 3,1% κατατάσσει την Ελλάδα στην τέταρτη θέση της Ευρωζώνης, της οποίας η μέση αύξηση είναι 1,8%, όπως επισήμανε ο Γεώργιος Μπάλτας, καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Μπάλτας ανέφερε ότι η ανατίμηση οφείλεται σε εφοδιαστικά προβλήματα, τα οποία με την αποδρομή της πανδημίας άρχισαν να υποχωρούν, και από την άνοιξη του 2022, οι ανατιμήσεις προήλθαν από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Η ακριβή ενέργεια παραμένει σοβαρό πρόβλημα και απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών.
Αναγνωρίζοντας ότι μέρος των ανατιμήσεων το 2023 οφείλεται σε επιδίωξη υψηλότερων κερδών, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο φαινόμενο του «greedflation», το οποίο σχετίζεται με την διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους των εταιρειών. Ο πληθωρισμός αυτός συνδέεται κυρίως με τις ανατιμήσεις μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που διαθέτουν ολιγοπωλιακή ισχύ.
Συμπληρώνοντας την εικόνα, ο κ. Μπάλτας αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς που επιτείνουν το πρόβλημα της ακρίβειας. Η ολιγοπωλιακή δομή πολλών κρίσιμων αγορών δεν ευνοεί τους καταναλωτές και οι πολύ λίγες και μεγάλες εταιρείες είναι πιθανότερο να θέτουν υψηλότερες τιμές.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών «βοήθησαν κάπως στη συγκράτηση των ανατιμήσεων». ΙΕΛΚΑ: Άνοδος τιμών και εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Σεπτέμβριο 2024 παρουσίασαν μέση αύξηση 0,91%, ύστερα από 4 μήνες συνεχούς πτώσης. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε κατηγορίες όπως φρέσκα ψάρια και αλίπαστα.
ΙΟΒΕ: Έρευνα οικονομικής συγκυρίας. Η έρευνα του ΙΟΒΕ δείχνει σοβαρή εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και απαισιοδοξία των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, καθώς οι αρνητικές εκτιμήσεις έχουν ενισχυθεί.
Η ανάγκη για οικονομική προσαρμογή και η ανασφάλεια των νοικοκυριών ενισχύονται, με το 67% των νοικοκυριών να αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης.