Η Ελλάδα αποκτά κεντρικό ρόλο στις σπάνιες γαίες και τις κρίσιμες πρώτες ύλες

Η Ελλάδα αποκτά κεντρικό ρόλο στις σπάνιες γαίες και τις κρίσιμες πρώτες ύλες

Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών με νέες επενδύσεις και έρευνες. Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στο παγκόσμιο προσκήνιο των σπάνιων γαιών και των κρίσιμων πρώτων υλών. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Metlen για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπέγραψε την προκήρυξη διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση αντιμονίου στην Κέραμο της Βόρειας Χίου. Η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου.

Η επένδυση ύψους 295 εκατ. ευρώ από την Metlen αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, με σκοπό να ξεκινήσει η παραγωγή βωξίτη και σταδιακά αλουμίνας και γαλλίου έως το 2028. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δεσμευθεί για αυστηρές περιβαλλοντικές υποχρεώσεις. Η κόντρα στη Χίο, ωστόσο, επιμένει, με τις τοπικές κοινότητες να διαφωνούν σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Το ενδιαφέρον για τον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο Κεράμου Χίου και Κιμμερίων Ξάνθης είναι αυξανόμενο, προσελκύοντας ελληνικές και διεθνείς εταιρείες. Η αναζήτηση κρίσιμων ορυκτών επιταχύνεται καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της και να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα. Στη χώρα μας υπάρχουν κοιτάσματα δέκα κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για άλλες σπάνιες γαίες.

Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει στρατηγικός προμηθευτής στην Ευρώπη, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις στις κρίσιμες πρώτες ύλες. Με τη νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε, η παραγωγή και επεξεργασία αυτών των υλών μπορεί να ενισχυθεί μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, θέτοντας τη χώρα σε έναν κρίσιμο ρόλο για το μέλλον της πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play