Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην πράσινη ενέργεια μέσω του Green Aegean Interconnector

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην πράσινη ενέργεια μέσω του Green Aegean Interconnector

«Η σύνδεση της Ελλάδας με το ηλεκτρικό σύστημα της Κεντρικής Ευρώπης στη Γερμανία επιτρέπει στη χώρα να αξιοποιήσει το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων ανέμων στο Αιγαίο Πέλαγος, και να μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Stephan Mayer, βουλευτής CSU και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός πολιτικός συμμετείχε πρόσφατα στη ΔΕΘ, όπου συζήτησε τη διασυνδεσιμότητα των ελληνικών και γερμανικών ενεργειακών δικτύων, αναφερόμενος στον Green Aegean Interconnector, ένα έργο που στοχεύει στη μεταφορά πλεονάζουσας αιολικής ενέργειας από το Αιγαίο στα βιομηχανικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο κ. Μάγιερ υπογραμμίζει τη σημασία του έργου, αν και παραδέχεται ότι η σύνδεση δικτύων αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία γεμάτη προκλήσεις. Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία απαιτεί μεγαλύτερη συναίνεση μεταξύ των κλιματικά φιλόδοξων και των κλιματικά επιφυλακτικών, προκειμένου να αποφευχθεί η διάβρωση των θεμελίων της βιομηχανίας.

Επιπλέον, αναφέρεται στις βασικές προτεραιότητες της Γερμανίας για τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια και τη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα αυτό, καθώς και στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτή η διασύνδεση θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην ανταπόκριση στη ζήτηση, αντικαθιστώντας σταδιακά την συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτει ο κ. Μάγιερ, συνδυάζοντας την ανανεώσιμη παραγωγή με τον εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έργο περιλαμβάνουν τη διαδικασία αδειοδότησης και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, ο κ. Μάγιερ επισημαίνει τη σημασία της διασύνδεσης και της ευρωπαϊκής ενεργειακής ενοποίησης για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Στέφαν Μάγιερ στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

– Η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ και η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς τομείς ενδιαφέροντος. Θεωρείτε σημαντική τη διασύνδεση της γερμανικής και της ελληνικής ενέργειας;

«Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω γι’ αυτά τα θέματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα είναι επιτακτική και πρέπει να είναι αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική. Η φετινή ΔΕΘ είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την προβολή της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης υποδομών στην ενέργεια.»

– Ποιες είναι οι προκλήσεις γι’ αυτό το πρότζεκτ και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν;

«Η σύνδεση δικτύων είναι δύσκολη και πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως η αδειοδότηση και η έλλειψη πόρων. Πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις και να αναπτυχθούν μηχανισμοί που θα μειώσουν την επιβάρυνση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.»

– Ποιες είναι οι προοπτικές του Green Aegean Interconnector;

«Ο Green Aegean Interconnector σχεδιάζεται να προσφέρει ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 3 GW, με δυνατότητα ενίσχυσης έως 9 GW, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή μετάβαση και στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές.»

– Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της Γερμανίας για τη μετάβαση στην ανανεώσιμη ενέργεια;

«Η συνεργασία με την Ελλάδα εντάσσεται στο σχέδιο της Γερμανίας για την απανθρακοποίηση και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω διασυνδεδεμένων δικτύων.»

– Πώς επηρεάζει η ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία την προοπτική αυτή;

«Το σχέδιο REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από ρωσικά καύσιμα και στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, με σημαντική πρόοδο μέχρι σήμερα.»

«Η σύνδεση της Ελλάδας με το ηλεκτρικό σύστημα της Κεντρικής Ευρώπης στη Γερμανία επιτρέπει στη χώρα να αξιοποιήσει το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων ανέμων στο Αιγαίο Πέλαγος, και να μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας».

«Η διασύνδεση δικτύων είναι δύσκολη και πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια όπως η αδειοδότηση και η έλλειψη πόρων».

«Η συνεργασία με την Ελλάδα εντάσσεται στο σχέδιο της Γερμανίας για την απανθρακοποίηση και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας».

©

Loading

Play