Αναλυτική έρευνα για την κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα, που αποκαλύπτει σημαντικές ανισότητες και προκλήσεις. Παρά την παρατηρούμενη μείωση της ανεργίας, η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να περιορίσει το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά τα ποσοστά απασχόλησης. Ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 75,8% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας (20-64 ετών) εργάζονται, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 69,3%, το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, μετά τη Ρουμανία. Αντίθετα, η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη στην ΕΕ, δεύτερη μόνο πίσω από την Ισπανία, σε υπερπροσοντούχους εργαζόμενους, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις εργάζεται σε θέσεις που απαιτούν λιγότερη εξειδίκευση από αυτή που διαθέτει. Αυτή η κατάσταση υποδηλώνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας προσφέρει κυρίως θέσεις χαμηλής ειδίκευσης και υψηλής έντασης εργασίας, παρά θέσεις που αξιοποιούν τις γνώσεις και τα ταλέντα των εργαζομένων.
Η Ελλάδα καταγράφει επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και γνώσης, με μόλις 3,2% επί του συνόλου των απασχολούμενων. Το 2023, η χώρα μας βρισκόταν προτελευταία με ποσοστό 3,4%, μόλις μπροστά από τη Ρουμανία, που πλέον μας έχει προσπεράσει.
Το φαινόμενο αυτό έχει αρνητικές συνέπειες κυρίως για τους νέους με υψηλά προσόντα, οι οποίοι είτε προσφεύγουν σε κακοπληρωμένες θέσεις είτε μεταναστεύουν. Ένα σημαντικό ποσοστό σταματά να αναζητά εργασία λόγω απογοήτευσης, γεγονός που διατηρεί τα ποσοστά ανεργίας στους νέους σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την Ελλάδα να κατατάσσεται δεύτερη στην ΕΕ με ποσοστό 21%. Οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών παρουσιάζουν επίσης από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην Ευρώπη, φτάνοντας το 36,1%, σε σύγκριση με το 50,1% στην Ευρωζώνη και το 49,6% στην ΕΕ των 27.
Η χώρα μας αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι τα ποσοστά απασχόλησης έχουν σημειώσει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας σε αύξηση 14,5 ποσοστιαίων μονάδων από το 2015, όταν το ποσοστό είχε πέσει στο 54,8%. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Τα στοιχεία της Eurostat για το 2024 δείχνουν ότι το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ ανήλθε στο 75,8%, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στις Κάτω Χώρες (83,5%), τη Μάλτα (83,0%) και την Τσεχία (82,3%), ενώ η Ιταλία (67,1%), η Ελλάδα (69,3%) και η Ρουμανία (69,5%) κατέχουν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Σημαντικά είναι τα ευρήματα που καταδεικνύουν ότι το ποσοστό υπερειδίκευσης στην ΕΕ αγγίζει το 21,3%, με τις γυναίκες να καταγράφουν μεγαλύτερα ποσοστά υπερειδίκευσης από τους άνδρες στην Ελλάδα, φτάνοντας το 33,6%.
Η χώρα μας κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στα ποσοστά απασχόλησης, φτάνοντας τις 18,8 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για στρατηγικές πολιτικές που θα προάγουν την ισότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr