Η Ελληνική επιτυχία στον προϋπολογισμό 2025: Πώς η έγκριση της Κομισιόν πιστοποιεί την αξιοπιστία της κυβέρνησης

Η Ελληνική επιτυχία στον προϋπολογισμό 2025: Πώς η έγκριση της Κομισιόν πιστοποιεί την αξιοπιστία της κυβέρνησης

Η Ελλάδα είναι μία από τις 8 χώρες της ΕΕ για τις οποίες ο προϋπολογισμός του 2025 εγκρίθηκε χωρίς καμία επιφύλαξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό πιστοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Για το θέμα αυτό, ο υπουργός δήλωσε: «Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού προϋπολογισμού χωρίς επιφυλάξεις πιστοποιεί την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Είναι όμως και μια επιτυχία όλων των Ελλήνων.» «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, ότι εμείς προχωρούμε σε μειώσεις φόρων, αυξήσεις αποδοχών και αυξήσεις δαπανών σε κρίσιμες εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες.» Όπως επεσήμανε, δεν έχουν επουλωθεί όλα τα τραύματα της μεγάλης κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας και υπάρχουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Ecofin, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την αξιολόγησή της για τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών στο πλαίσιο εφαρμογής νέων κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 20 χώρες για τις οποίες η Κομισιόν εισηγείται έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και μία από τις 8 χώρες των οποίων τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2025 θεωρείται ότι συμμορφώνονται πλήρως προς τις δημοσιονομικές συστάσεις και τα όρια ανώτατων δαπανών.

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί 22 εθνικά μεσοπρόθεσμα σχέδια, εκ των οποίων τα 20 θεωρείται ότι πληρούν τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου. Πέντε κράτη-μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Λιθουανία) δεν έχουν ακόμα υποβάλει Μεσοπρόθεσμα Σχέδια.

Στο Ecofin, οι υπουργοί συζήτησαν και την αναθεώρηση της Οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας, με την Ελλάδα να αντιτίθεται στην επιβολή ειδικής φορολόγησης στους τομείς της αεροπλοΐας και της ναυσιπλοΐας, θεωρώντας ότι ενδέχεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Συμμεριζόμαστε τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση θα υποσκάψει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.» Η διαχείριση του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί το 1/5 του ΑΕΠ, είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία.

Η συζήτηση για αυτά τα ζητήματα θα συνεχιστεί, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, βασισμένες στην ενδιάμεση αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Loading

Play