Η επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο: Δίκαιο αίτημα ή κίνδυνος για τη δημοσιονομική ισορροπία;

Η επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο: Δίκαιο αίτημα ή κίνδυνος για τη δημοσιονομική ισορροπία;

Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο προκαλεί εντάσεις, με εργαζόμενους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται επίμονα την επαναφορά των 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ωστόσο οι εργαζόμενοι δείχνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με πολιτικά, συνδικαλιστικά και νομικά μέσα. Αναμένονται κλιμακώσεις κινητοποιήσεων, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει δεχτεί το αίτημα για διεξαγωγή πρότυπης δίκης. Το αίτημα της επαναφοράς των δώρων στο Δημόσιο έγινε κεντρικό θέμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΑΔΕΔΥ.

Οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού οργάνου τόνισαν πως η επαναφορά των δώρων δεν συνιστά μόνο ένα δίκαιο αίτημα, αλλά και ένα κρίσιμο μέτρο για την ενίσχυση της οικονομίας. Στις 4 Φεβρουαρίου, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό για να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ενημερωτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ ετοιμάζεται πανελλαδική απεργία για όλο τον Δημόσιο τομέα.

Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Πολυμερόπουλος, χαρακτήρισε τις θέσεις της κυβέρνησης για τη μη επαναφορά των δώρων «λογιστικές αλχημείες», επισημαίνοντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το κόστος επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, που υπολογίζεται στα 2,1 με 2,3 δισ. ευρώ, θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τακτικές κοινωνικού αυτοματισμού, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η ικανοποίηση του αιτήματος θα οδηγήσει σε φορολογικές επιβαρύνσεις. Ο Πολυμερόπουλος τόνισε ότι η ιστορία των 13ου και 14ου μισθών έχει διάρκεια 75 χρόνων και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να περάσουμε από την «ευμάρεια των αριθμών» στην «ευμάρεια των ανθρώπων».

Αναφερόμενος στις μισθολογικές απώλειες, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ επισημαίνουν ότι αυτές τα τελευταία χρόνια φτάνουν μεσοσταθμικά το 40%. Με τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία. Χαρακτηριστικά, εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές αμείβονται με μόλις 780 ευρώ, καλούμενοι να καλύψουν ενοίκια που αγγίζουν τα 600 ευρώ σε μεγάλες πόλεις.

Η κυβέρνηση επικαλείται δημοσιονομικούς περιορισμούς, οι οποίοι όμως δεν φαίνονται να ισχύουν για τις στρατιωτικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση πολέμων. Εν τω μεταξύ, το πλεόνασμα έχει ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ, και οι εργαζόμενοι πληρώνουν το 95% των κρατικών εσόδων. Στις 6 Ιουνίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει την υπόθεση της επαναφοράς των δώρων, αλλά οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι η λύση δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε νομικές αποφάσεις.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play