Η επιστροφή των Ελλήνων από το εξωτερικό κρύβει προκλήσεις, καθώς πολλοί προσπαθούν να επιβιώσουν με χειρότερες συνθήκες εργασίας. H έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σχετικά με το brain gain—ως αντίκτυπο της φυγής νέων στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης—αγαπήθηκε από την κυβέρνηση ως παράδειγμα επιτυχίας. Από τους 680.000 νέους που είχαν μεταναστεύσει, επιστρέφουν στην Ελλάδα περίπου 350.000. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι η επιστροφή αυτή είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Εντούτοις, παρουσιάστηκαν επιλεκτικά στοιχεία που παραλλάσσουν τα αποτελέσματα, ακολουθώντας την προσέγγιση της επιτυχίας χωρίς να αναδεικνύουν τις δυσκολίες των επιστρέφοντων. Ειδικότερα, το 60% των επαναπατρισμένων αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι οι μισθοί τους είναι σημαντικά χαμηλότεροι από αυτούς που είχαν στο εξωτερικό.
Η πιο σημαντική αιτία επιστροφής, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η επιθυμία να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους, με το 82% των συμμετεχόντων να αναφέρουν αυτό το κίνητρο. Επιπλέον, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προσφέρει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς το 87% δεν τα χρησιμοποίησε.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αναγνωρίσει τις πραγματικές συνθήκες που ζουν οι επαναπατρισθέντες, αφήνοντάς τους να αγωνίζονται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πατρίδα τους.