«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη, εάν δεν διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα». Αυτό υπογράμμισε η Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και εκτελεστική αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, μιλώντας στο 1ο Παγκρήτιο Συνέδριο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο. Η κυρία Εφραίμογλου επεσήμανε ότι ένα πλέγμα σύνθετων, βαθιά ριζωμένων και διαχρονικών διαρθρωτικών εμποδίων, εξακολουθούν να περιορίζουν τις ίσες ευκαιρίες, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επιμέρους τομείς.
Τα εμπόδια, όπως τα απαρίθμησε η κυρία Εφραίμογλου, περιλαμβάνουν κοινωνικά στερεότυπα που επηρεάζουν τις επαγγελματικές επιλογές των γυναικών, καθώς και οικογενειακές υποχρεώσεις που παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες για τις γυναίκες που επιθυμούν να αναπτυχθούν επαγγελματικά. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, το 88% των γυναικών σε θέσεις ευθύνης αναγνωρίζουν ότι το βάρος της οικογένειας – και κυρίως η ανισοκατανομή αυτού του βάρους – αποτελεί τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Η ψηφιακή ανισότητα ενισχύει τον αποκλεισμό των γυναικών από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο επικερδείς αγορές. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υστερούν σε ψηφιακές δεξιότητες και σε εκπροσώπηση σε τεχνολογικούς κλάδους, περιορίζοντας τις ευκαιρίες τους για δικτύωση και συνεργασίες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη Women in Digital της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη.
Οι παρεμβάσεις που τόνισε η κυρία Εφραίμογλου πρέπει να εστιάζουν στους παρακάτω άξονες: χρηματοδότηση και μικροπιστώσεις, εκπαίδευση και ψηφιακές δεξιότητες, εξωστρέφεια και καινοτομία, καθώς και καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας. Η ίδια ανέφερε πως η ενδυνάμωση των γυναικών είναι επένδυση και στρατηγική ανάπτυξης.
«Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η εξίσωση της συμμετοχής ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 12 δισ. ευρώ. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι η νέα γενιά γυναικών στην Ελλάδα γράφει τη δική της ιστορία, απορρίπτοντας τα στερεότυπα και διεκδικώντας χώρο στους τομείς που μέχρι πρόσφατα ήταν ανδροκρατούμενοι.
Η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια για να γίνει παράδειγμα ισότητας και ανάπτυξης, όμως αυτό δεν θα συμβεί από μόνο του. Χρειάζεται σχέδιο, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιμονή, πολιτική βούληση και τόλμη να αλλάξουμε τα κατεστημένα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ