Η κλιματική κρίση και οι διασυνδέσεις ηλεκτρισμού: Σημαντικά βήματα από τη διάσκεψη MEFED2024 στη Θεσσαλονίκη

Η κλιματική κρίση και οι διασυνδέσεις ηλεκτρισμού: Σημαντικά βήματα από τη διάσκεψη MEFED2024 στη Θεσσαλονίκη

Η Διάσκεψη MEFED2024, που συνδιοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα, ανέδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας της Ευρώπης, με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Στο φόρουμ συμμετείχαν 300 υψηλού επιπέδου στελέχη από Υπουργεία, ρυθμιστικές αρχές, διαχειριστές δικτύων και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Ευρώπη και την περιοχή MENA (Middle East – North Africa), καθώς και εκπρόσωποι από περιφερειακούς οργανισμούς.

Στη διάσκεψη εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση των έργων διασυνδέσεων και των διαδρόμων υδρογόνου, καθώς και στους απαιτούμενους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και τα πιθανά εμπόδια. Η σύνδεση των πράσινων, εξαγωγικών δυνατοτήτων της ΜΕΝΑ με την Ευρώπη, θα λειτουργήσει ως προϋπόθεση και ταυτόχρονα ως επιταχυντής αυτής της σύγκλισης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε: “Η Ευρώπη και η περιοχή ΜΕΝΑ ενδέχεται να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους προς τον κοινό μακροπρόθεσμο στόχο για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.” Αυτές οι διαφορές, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, θα οδηγήσουν στη σύγκλιση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών πολιτικών μας.

Ο Γερμανός Υπουργός, Dr Robert Habeck, υπογράμμισε τη σημασία της κατανόησης της τρέχουσας κατάστασης των έργων μεταξύ της περιοχής MENA και της Ευρώπης, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες ιδέες για την εμβάθυνση της συνεργασίας.

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με την περιοχή της ΜΕΝΑ για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας. Υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση σε έργα ενεργειακής υποδομής, αναφέροντας ότι “πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενεργειακή ολοκλήρωση της Ευρώπης.”

Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την έγκριση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης από τη Συμβουλευτική Ομάδα του MEFED, επισημαίνοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή.

©

Loading