Η κοινωνική και υλική υστέρηση των ελληνικών νοικοκυριών είναι πενταπλάσια από την ΕΕ

Η κοινωνική και υλική υστέρηση των ελληνικών νοικοκυριών είναι πενταπλάσια από την ΕΕ

Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά υλικής στέρησης στα ελληνικά νοικοκυριά συγκριτικά με την ΕΕ. Αναλυτική έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Κυριολεκτικά πενταπλάσια είναι η κοινωνική και υλική υστέρηση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το 40% των ελληνικών νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά και το 36% χωρίς εξαρτώμενα τέκνα αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Για σύγκριση, τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη ανέρχονται σε 7,7% και 6,1%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2024, η οποία αναδεικνύει την απόσταση που χωρίζει την ελληνική πραγματικότητα από εκείνη της υπόλοιπης Ευρώπης όσον αφορά την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των νοικοκυριών.

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει την παγίως αυξανόμενη αδυναμία σημαντικού ποσοστού των νοικοκυριών στην Ελλάδα να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις. Η δυσκολία κάλυψης έκτακτων δαπανών πλήττει το 40% των ελληνικών νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά, συγκριτικά με μόλις 7,7% στην Ευρώπη. Η έκτακτη δαπάνη μπορεί να περιλαμβάνει την αντικατάσταση μιας οικιακής συσκευής ή την κάλυψη ιατρικών εξόδων, γεγονός που δείχνει την οικονομική στενότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, το 47,2% των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά και το 54,6% με εξαρτώμενα παιδιά δήλωσαν την αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν σε μια έκτακτη δαπάνη, με αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ να είναι σημαντικά χαμηλότερα. Παρά τη βελτίωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά παραμένουν ανησυχητικά. Στην πραγματικότητα, πάνω από τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα το 2023 δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη δαπάνη, όπως π.χ. επισκευές ή υγειονομικά έξοδα.

Καθώς η οικονομική στενότητα συνεχίζει να πλήττει τις ελληνικές οικογένειες, είναι σαφές ότι απαιτούνται επιτακτικά πολιτικές στήριξης και μέτρα ανακούφισης. Η ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική είναι προφανής, προκειμένου να ενισχυθεί η ευημερία των νοικοκυριών και να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής διαβίωση για όλους τους πολίτες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play