Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δις ευρώ για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία γνωστοποιεί ότι συγκέντρωσε 20 δις ευρώ μέσω δεκαετούς ομολόγου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα θεσμική συναλλαγή ενιαίας δόσης και το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντλήσει η ΕΕ στο πλαίσιο μίας και μόνο συναλλαγής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Το ενδιαφέρον για το ομόλογο ήταν πάρα πολύ έντονο τόσο από την Ευρώπη όσο και παγκοσμίως με την Επιτροπή να μπορεί να πετύχει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης.

Τα αντλημένα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τις πρώτες πληρωμές στο πλαίσιο του NextGenerationEU από τον μηχανισμό ανάκαμψης, ενώ επίσης θα δοθούν και διάφορα προγράμματα του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Μάλιστα έως το τέλος του τρέχοντος έτος, η Επιτροπή αναμένει να συγκεντρώσει 80 δις ευρώ σε ομόλογα, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα γραμμάτια της ΕΕ.

Με αυτό τον τρόπο η επιτροπή θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους όλες τις προγραμματισμένες επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη,

Να σημειώσουμε ότι το NextGeneration EU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης ύψους περίπου 800 δις ευρώ, αποσκοπώντας να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορονοϊού.

Δείτε επίσης: Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια δύσκολη σύνοδο με τον Πούτιν

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ