Η παγκόσμια κρίση του κακάο αυξάνει τις τιμές και προκαλεί ανησυχίες για τη βιομηχανία σοκολάτας. Η κρίση στον τομέα του κακάο συνεχίζει να εντείνεται, με τις προσδοκίες για σταθεροποίηση να διαλύονται και τις τιμές να εκτοξεύονται σε ιστορικά ύψη. Από το τέλος του 2024, η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί κατά 54%, φτάνοντας τα 11.242 δολάρια ανά τόνο, συγκριτικά με μόλις 4.000 δολάρια τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες παγκοσμίως, καθώς το κακάο είναι θεμελιώδες για τη βιομηχανία σοκολάτας.
Η κατάσταση περιπλέκεται από την κρίση που πλήττει τη Δυτική Αφρική, ιδίως στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, οι οποίες παράγουν το 55% της παγκόσμιας προσφοράς. Οι κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του Ελ Νίνιο έχουν περιορίσει τη συγκομιδή, με τις ασθένειες των φυτών να επιδεινώνουν τη μείωση της παραγωγής κατά ποσοστά που φτάνουν το 50%.
Η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων και οι οικονομικές πιέσεις από τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση, με τα αποθέματα κακάο να έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών. Παρά την αύξηση της παραγωγής σοκολάτας μόλις κατά 0,7% το 2024, η βιομηχανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στην προσαρμογή στις αυξημένες τιμές.
Οι προβλέψεις για μικρή αύξηση της παραγωγής κατά 17% για τη σεζόν 2024-2025 φαίνονται ανεπαρκείς και οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν αβέβαιες. Η κρίση του κακάο αποτελεί μια πολυδιάστατη πρόκληση που απαιτεί διεθνή συνεργασία, καθώς η αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά είναι ζωτικής σημασίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr