Η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, επηρεάζοντας χιλιάδες δανειολήπτες. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να βρίσκεται στην τελική φάση διαπραγματεύσεων με συστημικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα επιτακτικό ζήτημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια και δάνεια που έχουν συνδεθεί με το ελβετικό φράγκο. Η έκδοση δανείων σε ελβετικό φράγκο από ελληνικές τράπεζες, που προωθήθηκε τότε με μια έντονη διαφημιστική καμπάνια, αρχικά φάνηκε ελκυστική για τους δανειολήπτες.
Η πλειοψηφία αυτών των δανείων εκδόθηκε μεταξύ 2006 και 2009, εκμεταλλευόμενη το χαμηλό επιτόκιο που προσφερόταν τότε. Ωστόσο, η επακόλουθη υποτίμηση του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, εν μέσω μιας ελληνικής οικονομικής ύφεσης που επισημάνθηκε από τρία θεσμικά μνημόνια (2010-2018), είχε σοβαρές συνέπειες για τους δανειολήπτες. Οι καταναλωτές παρατήρησαν ότι τα υπόλοιπα και οι μηνιαίες δόσεις εκτοξεύτηκαν όταν οι υπολογισμοί σε φράγκα μετατράπηκαν σε ευρώ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, περίπου 70.000 στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες συνδέονται με το ελβετικό φράγκο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στην επιθυμία της κυβέρνησης να βρει μια ρεαλιστική και δίκαιη λύση για τους δανειολήπτες. Ο υφυπουργός του, Χρήστος Δήμας, ήταν ακόμα πιο συγκεκριμένος, μιλώντας για μια λύση που αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Μια συμφωνία αναμένεται να προταθεί την επόμενη περίοδο, η οποία δεν θα διαταράξει τη λειτουργία της οικονομίας ή του τραπεζικού συστήματος. «Είναι ένα δίκαιο μέτρο για την ανακούφιση των δανειοληπτών», δήλωσε ο Δήμας σε εκπομπή στην Αθήνα.
Σύμφωνα με αναφορές, οι διευθύνσεις των τραπεζών επιδιώκουν να αποφύγουν μια λύση που θα μετατρέψει τα συγκεκριμένα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Μία από τις προτάσεις είναι να χρησιμοποιηθεί μια διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης που έχει εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ μια άλλη θα προσφέρει στους δανειολήπτες την ευκαιρία να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ, χρησιμοποιώντας την τρέχουσα ισοτιμία, με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια.
Οι δανειολήπτες που έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν υποβάλει πολλές νομικές προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια, με όλες τις αποφάσεις να δικαιώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, παρόμοιες ρυθμίσεις έχουν επιτευχθεί και σε άλλες χώρες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr