Ανάλυση για τις επιπτώσεις της μείωσης του ΦΠΑ στην ελληνική οικονομία και την κατάσταση του πληθωρισμού. Η πρόσφατη Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύει ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ δεν θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ακρίβειας. Σύμφωνα με την έκθεση, ο περιορισμένος ανταγωνισμός και οι ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά δεν θα επιτρέψουν τη μετακύλιση της μείωσης του ΦΠΑ στις τιμές λιανικής. Αυτό συνεπάγεται ότι οι προσδοκίες για σημαντική μείωση του πληθωρισμού δεν θα πραγματοποιηθούν.
Η ΤτΕ, ωστόσο, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά και θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με εκτιμήσεις για 3% το 2024 και κοντά στο 2% έως το 2026. Πάντως, οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα παραμείνει πιο επίμονος, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παρουσιάσει σημαντική μείωση το 2025.
Η ανάπτυξη της οικονομίας το 2024 αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα επηρεαστεί από τους αυξανόμενους μισθούς, αν και οι πραγματικοί μισθοί παρουσίασαν πτώση τους τελευταίους μήνες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Παρά τις θετικές προοπτικές για την κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, η ΤτΕ τονίζει ότι το ισοζύγιο πληρωμών θα παραμείνει αρνητικό.
Οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη του 2024 προβλέπουν ρυθμό 2,3%, ο οποίος θα αυξηθεί στο 2,5% το 2025, αλλά θα μειωθεί σταδιακά στα επόμενα χρόνια. Οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, όπως η έλλειψη ανταγωνισμού και το υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς και διεθνείς προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εντάσεις, θεωρούνται βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη.
Όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού, η ΤτΕ αναμένει πτωτική πορεία, με πιθανή αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια και καταναλωτική χρηματοδότηση, αν και αναμένονται αυστηρότερα κριτήρια χρηματοδότησης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr