Η νεανική ανεργία αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας παγκοσμίως

Η νεανική ανεργία αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας παγκοσμίως

Το ποσοστό ανεργίας των νέων σε διεθνές επίπεδο, το οποίο έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 χρόνων, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Ωστόσο, η εργασιακή επισφάλεια, καθώς και οι περιστασιακού χαρακτήρα θέσεις που καταλαμβάνουν οι νέοι, προκαλούν «αυξανόμενα άγχη», επισημαίνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στην έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα, ανήμερα της διεθνούς Ημέρας Νεολαίας.

Η ΔΟΕ χαρακτηρίζει επίσης ανησυχητικό τον αριθμό των νέων, ηλικίας 15 έως 24 ετών, που δεν βρίσκονται ούτε σε θέση εργασίας, ούτε σε εκπαίδευση, ούτε σε κατάρτιση.

Σημειώνει ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού δεν είναι καθόλου οικουμενική. «Οι νέοι σε ορισμένες περιφέρειες», και ιδιαίτερα «οι νέες γυναίκες», δεν φαίνεται να επωφελούνται από την οικονομική ανάκαμψη, υπογραμμίζει η ΔΟΕ.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων το 2023, το οποίο έχει υποχωρήσει στο 13%, είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 15 χρόνων. Αυτό το ποσοστό είναι μειωμένο σε σύγκριση με το 13,8% που παρατηρήθηκε το 2019, πριν από την πανδημία. Προβλέπεται περαιτέρω μείωσή του στο 12,8% το 2024 και το 2025. Ο συνολικός αριθμός των άνεργων νέων υπολογίζεται ότι φτάνει τα 64,9 εκατομμύρια, ο χαμηλότερος αριθμός από το 2000.

«Η κατάσταση, ωστόσο, δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις περιοχές. Στα αραβικά κράτη, στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, καθώς και στον Ειρηνικό, τα ποσοστά ανεργίας των νέων ήταν υψηλότερα το 2023 σε σχέση με το 2019», επισημαίνει η ΔΟΕ.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι η «παγκόσμια τάση» της επισφάλειας στην εργασία οδηγεί σε «αυξανόμενη ανασφάλεια για τους νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία και να μπορούν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια της ενήλικης τους ζωής».

«Κανείς δεν μπορεί να ελπίζει σε ένα σταθερό μέλλον όταν εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν αξιοπρεπή εργασία και, κατά συνέπεια, νιώθουν ανασφαλείς, αδύναμοι να διασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Ζιλμπέρ Ουγκμπό, σε δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από τους μισούς νέους εργαζομένους απασχολούνται στον ανεπίσημο τομέα, διαπιστώνει η ΔΟΕ, η οποία συμπληρώνει ότι «οι πιθανότητες πρόσβασης σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας παραμένουν περιορισμένες στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι το 2023 τουλάχιστον ένας στους πέντε νέους, δηλαδή το 20,4% παγκοσμίως, ανήκει στην κατηγορία αυτών που δεν εργάζονται, δεν μορφώνονται ή δεν συμμετέχουν σε επαγγελματική κατάρτιση.

Τα δύο τρίτα αυτής της κατηγορίας είναι γυναίκες.

Οι νέοι φαίνεται να ωφελήθηκαν περισσότερο από την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με τις νέες: τα ποσοστά ανεργίας των νέων γυναικών (12,9%) και των νέων ανδρών (13%) το 2023 σχεδόν εξισώθηκαν, σε αντίθεση με τα χρόνια προ της πανδημίας, όταν οι νέοι άνδρες σημείωναν πολύ υψηλότερα ποσοστά.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play