Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα, προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P)
Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Ο S&P είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, καθώς αντίστοιχη αξιολόγηση είχε κάνει ο DBRS στις 18 Μαρτίου φέτος.
Ο S&P σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο βασικός παράγοντας για την πρόβλεψή του ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 3,4% το 2022 από 8,3% πέρυσι, ενώ για τον πληθωρισμό σημειώνει ότι φαίνεται πιθανό να επιβραδυνθεί από τον Σεπτέμβριο.
Παρά το πιο έντονο διεθνές περιβάλλον, αναφέρει ο οίκος, η κυβέρνηση, με βάση τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, παγιώνοντας την καθοδική τάση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό στο ΑΕΠ.
Δείτε επίσης: Μικρότερο το έλλειμμα του Προϋπολογισμού στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022
- Μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο: Σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Ισπανία και την Πορτογαλία
- Τραμπ: Στρατηγική κατά των πόλεων-άσυλο που αγνοούν τους κανόνες της μετανάστευσης
- Στα νέα της Τρίτης: Στρατηγικές για την αποκατάσταση των οικοδομικών αδειών
- Συναγερμός στην Κερατέα: Φωτιά και προειδοποίηση εκκένωσης μέσω του 112
- NASA: Ο γηραιότερος αστροναύτης ένιωθε δεκαετίες νεότερος χάρη στη βαρύτητα!