Στεγαστική κρίση: Αναγκαία μέτρα και προτάσεις για τη στήριξη της νεολαίας στην Ευρώπη. Το όνειρο της ιδιοκατοίκησης τερματίστηκε βίαια και τραγικά με την κρίση του 2009. Αυτή η οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς νέους στην Ελλάδα να εγκαταλείψουν τη σκέψη αγοράς κατοικίας . Σήμερα, οι νέοι, ηλικίας 18-35 ετών, δείχνουν να μην επιδιώκουν πλέον την ιδιοκατοίκηση, αμφισβητώντας την οικονομική δυνατότητά τους. Η στεγαστική κρίση αναδεικνύει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην αδιαφορία και την ενσυναίσθηση, καλώντας τις προηγούμενες γενιές να κατανοήσουν τις δύσκολες συνθήκες των νέων, που αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους ή να ζουν με τους γονείς τους.
Η τοποθέτηση των ελληνικών κομμάτων σε αυτό το ζήτημα ποικίλλει, με κάποια να παραμένουν αμέτοχα, ενώ άλλα προτείνουν λύσεις . Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχετικά με την στέγαση, ενώ το ΚΚΕ εστιάζει στους πλειστηριασμούς και τη φοιτητική στέγη. Από την άλλη, η κυβέρνηση ΝΔ δείχνει υπερβολική εμπιστοσύνη στην αγορά, προτείνοντας περιορισμένα μέτρα που αφορούν λίγες ευάλωτες ομάδες.
Ορισμένες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας περιλαμβάνουν τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τις δημόσιες επενδύσεις για φοιτητές, και τον έλεγχο ενοικίων στην ιδιωτική αγορά. Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνεται η εξαίρεση των κοινωνικών κατοικιών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και η εκπόνηση σχεδίων κατά της αστεγίας.
Η ευρωπαϊκή νεολαία υπογραμμίζει ότι η στέγαση δεν είναι μόνο ζήτημα κερδοφορίας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Γιατί ένα σπίτι είναι κάτι παραπάνω από τέσσερις τοίχους, είναι η βάση μιας ανεξάρτητης ζωής.
Πηγή περιεχομένου: in.gr