Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα: Διακρίσεις και προκλήσεις για ενοικιαστές

Η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα: Διακρίσεις και προκλήσεις για ενοικιαστές

Αναλύουμε τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές. Στην Ελλάδα, η στεγαστική κρίση αγγίζει οξυμένες διαστάσεις, πλήττοντας ιδιαίτερα τους ενοικιαστές, χωρίς ωστόσο να διαφαίνονται ισχυρά κινήματα υπεράσπισης του δικαιώματος στη στέγη. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία, όπου οι ενοικιαστές οργανώνονται συλλογικά και απαιτούν στέγαση για όλους, χωρίς αποκλεισμούς (key001), η ελληνική πραγματικότητα παραμένει ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της πλατφόρμας Voxeurop αναδεικνύει τις στεγαστικές διακρίσεις, που αποτελούν το άλλο πρόσωπο της στεγαστικής κρίσης (key002). Οι τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί δραματικά, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση στη στέγαση ακόμη πιο δύσκολη, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ισπανία ενάντια στις στεγαστικές διακρίσεις και η αύξηση των ενοικίων, κατά 78% την τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του ζητήματος. Σύμφωνα με έρευνα της ανεξάρτητης οργάνωσης Provivienda, το 70% των κτηματομεσιτικών γραφείων απορρίπτει ενοικιαστές με βάση την καταγωγή τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ευρώπη με υψηλά ποσοστά φυλετικών διακρίσεων κατά τη διαδικασία ενοικίασης. Το 31% των ατόμων αφρικανικής καταγωγής και το 26% των μουσουλμάνων στην Ευρώπη έχουν δηλώσει ότι έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις στην πρόσβαση σε στέγη. Οι ελλείψεις εφαρμογής των νόμων κατά των διακρίσεων συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Στην Ελλάδα, οι ενοικιαστές με αλλοδαπή καταγωγή βρίσκονται σε δυσμενή θέση, καθώς οι προτιμήσεις των ιδιοκτητών επηρεάζονται από οικονομικά κριτήρια και προκαταλήψεις. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ενοικιαστών επισημαίνει ότι οι διακρίσεις συχνά σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση των υποψηφίων ενοικιαστών (key003). Στην ελληνική αγορά, το κριτήριο του εισοδήματος κυριαρχεί, ενώ οι οικογένειες με πολλά παιδιά και οι ηλικιωμένοι συχνά απορρίπτονται χωρίς δικαίωμα λόγου.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play