Η σύνοδος κορυφής του Παρισιού για την τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις αδικίες του κλάδου. Δύσκολα αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις από τη σύνοδο κορυφής του Παρισιού σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, οι ηγέτιδες χώρες στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να συνυπογράψουν το προσχέδιο κοινής δήλωσης. Οι δύο οικοδεσπότες της συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναβέντρα Μόντι, καλούνται να βρουν κοινό έδαφος με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις, όμως η επιτυχία αυτής της προσπάθειας φαίνεται αμφίβολη.
Την ίδια στιγμή, οι εξωτερικοί παρατηρητές ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να μην υπογράψουν την κοινή δήλωση, καθώς το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει θεωρείται ανεπαρκές. Ο Μαξ Τέγκμαρκ, επικεφαλής του αμερικανικού Ινστιτούτου Future of Life, προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Μια άλλη πτυχή του συνεδρίου σχετίζεται με την πρόταση του Έλον Μασκ για την εξαγορά της Open AI, η οποία, παρότι δεν έγινε αποδεκτή, προκάλεσε σημαντική δημοσιότητα. Επιπλέον, οι ομιλίες διεθνών ηγετών αποκαλύπτουν τις διαφορετικές προτεραιότητες που διατηρούν οι ΗΠΑ και η Κίνα, με αποτέλεσμα οι γεωπολιτικές προτεραιότητες να θολώνουν τη δυνατότητα για μια ενιαία συμφωνία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μάγια Νοέλ, επικεφαλής της ένωσης νεοφυών επιχειρήσεων France Digitale, τονίζει την ανάγκη της Ευρώπης να υιοθετήσει έναν ηθικό και υπεύθυνο δρόμο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος να διαφοροποιείται από εκείνον των ΗΠΑ και της Κίνας.
Καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται, προκύπτει και η αναγκαιότητα να αναγνωριστούν οι αόρατοι εργάτες που εκπαιδεύουν τους αλγόριθμους. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώην μηχανικοί και εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο υπογράμμισαν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους.
Το άρθρο καταλήγει σε μια έντονη διαπίστωση: οι εργαζόμενοι αυτοί, που εργάζονται χωρίς συμβάσεις και πολλές φορές χωρίς αμοιβές, θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη, αν και συχνά μένουν στην αφάνεια. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς αυτούς, η ψηφιακή τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Πηγή περιεχομένου: in.gr