Η τεχνητή νοημοσύνη και οι προκλήσεις της επόμενης πενταετίας στην αγορά εργασίας

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι προκλήσεις της επόμενης πενταετίας στην αγορά εργασίας

Αναλύστε την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης με τα οφέλη και τους κινδύνους να αρχίζουν να μπαίνουν στη ζυγαριά χωρίς κανείς να μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα αν οι εξελίξεις θα είναι προς όφελος της ανθρωπότητας. Σε έναν κόσμο όπου η παγκόσμια αγορά της ΑΙ αυξάνεται, η Ελλάδα δεν αποτελεί τον φτωχό συγγενή, ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις με σχετικά μικρή απόσταση από το παγκόσμιο μέσο όρο.

Όπως κάθε καινούργιο, οι αλλαγές αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, με τις κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις να έχουν άγνωστο αντίκτυπο. Η αύξηση της παραγωγικότητας, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και η συμβολή στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων – όπως η κλιματική κρίση – είναι ίσως κάποια από τα μελλοντικά οφέλη. Ωστόσο, υπάρχει ταυτόχρονα και η προοπτική να μεταμορφωθεί σημαντικά η αγορά εργασίας, εκτινάσσοντας την ανεργία σε ιστορικά υψηλά.

Το 2020, η πανδημία COVID-19 επέβαλε έναν διαρκή οργανωτικό μετασχηματισμό. Η ευέλικτη εργασία ήταν η βασική τάση, με το 75% των εργαζομένων να πιστεύει ότι θα ωφελήσει τους ίδιους και το 73% να πιστεύει ότι θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις. Τα στελέχη και τα διευθυντικά στελέχη έπρεπε να βρουν τρόπους να παραμείνουν ευέλικτοι, ενώ ταυτόχρονα διερευνούσαν νέους τρόπους αξιολόγησης της παραγωγικότητας πέρα ​​από τις συνολικές ώρες εργασίας.

Η έρευνα Global Workforce of the Future του Ομίλου Adecco έρχεται να καταγράψει τις προοπτικές των εργαζομένων, προσδιορίζοντας τις μεγαλύτερες ανησυχίες και προκλήσεις τους. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια της εργασίας, αλλά δείχνουν επίσης διάθεση για προσωπική ανάπτυξη.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ενσωματωθεί περισσότερο και ο αντίκτυπός της στο εργατικό δυναμικό είναι μετρήσιμος. Οι εργαζόμενοι λένε ότι εξοικονομούν μία ώρα δουλειά κατά μέσο όρο από τη χρήση της ΑΙ, ενώ έχουν περισσότερες δυνατότητες για δημιουργική εργασία. Ωστόσο, χρειάζονται καλύτερη καθοδήγηση για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους.

*Σημειώνεται ότι οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι αποτέλεσμα της νέας AI τεχνολογίας μετατροπής κειμένου σε εικόνα της Google.*

Loading

Play