«Ο Θεός βοηθός» είναι η φράση που ακούγεται σε όλη τη βόρεια Ελλάδα από θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς μετά τη ρήξη στις σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας, απότοκος των διπλωματικών χειρισμών της Κυβέρνησης και της απάντησης της Μόσχας. Ο «ψυχρός πόλεμος» Ελλάδας – Ρωσίας «ματώνει» οικονομικά τη Μακεδονία, καθώς τόσο στον κλάδο των εξαγωγών όσο και σε αυτόν του τουρισμού οι συνέπειες του πολέμου είναι βαρύτατες, με τις επιχειρήσεις να στενάζουν και τα Επιμελητήρια να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Γράφει ο Σταύρος Οραήλογλου
Ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται, είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του Επιμελητήριου Πέλλας Ιορδάνη Τσώτσου: «Ο νομός μας είναι αγροτικός, νομός που τα προϊόντα του, κυρίως νωπά, κατευθύνονταν προς τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Πολωνία. Με αυτή την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, το πρόβλημα είναι τεράστιο και προσπαθούμε να βρούμε άλλους προορισμούς για να εξάγουμε. Ήδη είχαμε μια σύσκεψη με τους παραγωγούς κερασιών, που σε ένα δίμηνο θα έχουν παραγωγή, ώστε να στραφούμε προς άλλες αγορές, προς την Αίγυπτο και τα Αραβικά κράτη. Πάνω από το 30% των προϊόντων μας πήγαινε προς τις ανατολικές χώρες. Τώρα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και πότε θα τελειώσει όλο αυτό».
Έκδηλη είναι και η ανησυχία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιου. «Το 2019 οι Ρώσοι τουρίστες ήταν το νούμερο 7 στη γενική κατάταξη του τουρισμού, όμως δεν είναι μόνο αυτό το θέμα. Το ζήτημα είναι να «ανοίξει» η σεζόν που δείχνει να έχει πρόβλημα και δεύτερο, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που θα έχουμε λόγω αύξησης κόστους. Αν μας στηρίξουν άλλες αγορές θα είμαστε καλά, μετριάζουμε τις απώλειες. Ποιος τουρίστας, όμως, όμως θα μπορέσει να πληρώσει όταν στη χώρα του έχει καθημερινά προβλήματα με την άυξηση του ενεργειακού κόστους; Μη ξεχνάτε, πως οι αυξήσεις στα καύσιμα αναμένεται να ανεβάσουν το αεροπορικό εισιτήριο κατά 50 με 100 ευρώ», σημειώνει.
«Ολοκληρωτική καταστροφή στη γούνα»
Ακόμη χειρότερη περιγράφεται η θέση των γουνοποιών της Καστοριάς, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» Άκη Τσούκα η ζημιά που έχει πάθει η γουνοποιία είναι ολοκληρωτική. «Δεν κινείται τίποτα. Εμείς απευθυνόμαστε κατά 95% στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Άλλοι κλάδοι ενδεχομένως να βρουν αγορές νέες, οι δικοί μας όμως αγοραστές …πολεμούν. Είχαμε προγραμματίσει για τις αρχές Μαίου μεγάλη Έκθεση Γούνας, για πρώτη φορά, τρία χρόνια μετά λόγω πανδημίας. Οι κρατήσεις ήταν, περιμέναμε επισκέπτες και εκθέτες από όλο τον κόσμο και ξαφνικά έρχεται ο πόλεμος. Είχαμε καταφέρει», συνεχίζει, «10.000 κάτοικοι της Καστοριάς και 5.000 του Βοΐου να πάνε κόντρα στον κολοσσό που λέγεται Κίνα, να μπορούμε να είμαστε ποιοτικώς πολύ ανώτεροι και να επιβιώνουμε. Τώρα ξεκινάμε με μια έκθεση στη Νότια Κορέα ώστε να βρούμε κάποιες λύσεις, αλλά το 95% δεν μπορούμε να το καλύψουμε. Το 2014 που έγινε το εμπάργκο στη Ρωσία η γούνα κατείχε το 22% στο σύνολο των εξαγωγών της Ελλάδος, το μεγαλύτερο ποσοστό. Αν δε δουλέψει η γούνα, η Καστοριά και το Βόιο γίνονται πόλεις φαντάσματα», τόνισε.
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Βάλαμε τα θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία» (vid)
- Διαγραφή Σαμαρά: Ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος
- Ύπνος: Διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών
- Τραμπ προτείνει τον Σον Ντάφι για υπουργό Μεταφορών: Από την τηλεόραση στο υπουργικό αξίωμα
- Προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία μέσω ΑΣΕΠ: Ένα βήμα προς τη βελτίωση της δημόσιας τάξης
- Οι στάσεις των Ελλήνων απέναντι στον Τραμπ και οι επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις