Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα ύψη για δεύτερη συνεχόμενο μήνα οι τιμές

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα ύψη για δεύτερη συνεχόμενο μήνα οι τιμές

Ανοδικές είναι οι τάσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο μέσος όρος του μήνα και αυτό να διαμορφώσει και τα στοιχεία ενόψει Σεπτεμβρίου.

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές του ρεύματος στο ενεργειακό χρηματιστήριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο του μήνα.

Η πτώση του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής φέρνει άνοδο της τιμής χονδρικής για σήμερα Τετάρτη, καθώς φτάνει τα 189 ευρώ/MWh.

Η μέγιστη τιμή ημέρας είναι 647 ευρώ και η ελάχιστη 111 ευρώ με τη ζήτηση στις 200 γιγαβατώρες.

Στο μείγμα παραγωγής 42,9% έχει το αέριο, 30,5% οι ΑΠΕ, 9,7% ο λιγνίτης, 9,1% οι εισαγωγές και 4,3% τα υδροηλεκτρικά.

Πίσω από τις ανοδικές πιέσεις στην αγορά του ηλεκτρισμού, βρίσκεται η αστάθεια που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του φυσικού αερίου. Χθες οι τιμές του καυσίμου αυξήθηκαν συνεχίζοντας τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί από την περασμένη Παρασκευή, καθώς ο Αύγουστος φτάνει στο τέλος του και η αγορά λαμβάνει υπόψη έναν αριθμό κινδύνων και ρίσκων παρά την άνετη μέχρι στιγμής προσφορά που καταγράφεται για την Ευρωπαϊκή αγορά.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αποθηκευτικές δεξαμενές ξεπέρασαν σε κάλυψη το 90% της χωρητικότητάς τους, επιτυγχάνοντας το συγκεκριμένο ορόσημο δύο μήνες πριν την σχετική καταληκτική ημερομηνία που είχε θέσει η ΕΕ.

Αυτό το ορόσημο, σε συνδυασμό με τις σταθερές ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, παρά τις συγκρούσεις που μαίνονται κοντά στο σημαντικό σημείο διέλευσης στο Κούρσκ, έχουν μετριάσει τις τιμές που έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ για το 2024 στις αρχές Αυγούστου.

Ωστόσο μια σειρά από κινδύνους συντηρεί την ανησυχία γύρω από τις τιμές. Ενδεικτικά οι ροές από τη Νορβηγία, που αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης έχουν μειωθεί κατά περίπου 1 δις. κυβικά πόδια λόγω συντηρήσεων στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις της χώρας που αναμένεται να διαρκέσουν πάνω από 3 εβδομάδες. Επιπρόσθετα παρά το γεγονός ότι η αγορά δε φαίνεται να επηρεάζεται προσώρας από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στις τιμές αυτήν την εβδομάδα.

Η εκτίμηση ενισχύεται και από τη διατήρηση των θερμοκρασιών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη πάνω από τα κανονικά επίπεδα για αυτήν την εβδομάδα, αλλά και από τους συνεχιζόμενους καύσωνες στην Ασία που προβλέπεται να αυξήσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο κυρίως σε Ιαπωνία και Κορέα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα, με το μέσο όρο του μήνα να είναι αυτή τη στιγμή στα 127 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφεται υποχώρηση σε σχέση με τον Ιούλιο της τάξης του 5-6%. Ωστόσο εάν συνεχιστεί η ίδια ανοδική τάση, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο μέσος όρος του μήνα και να ψαλιδιστεί η διαφορά με τον Ιούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τιμολόγια λιανικής που θα ανακοινωθούν για το Σεπτέμβριο.

Ως επακόλουθο, τίθεται το ερώτημα αν θα υπάρξουν επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια και τον επόμενο μήνα. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να δουν πως θα κινηθούν οι προμηθευτές, αν δηλαδή θα συγκρατήσουν και πάλι τα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι από την επιβολή έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς που «καίνε» φυσικό αέριο, έχει προκύψει ήδη ένα περίσσευμα γύρω στα 20 εκατ.ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας καινούργιας επιδότησης.

Δείτε επίσης: Η δημοσκοπική κατρακύλα μιας κυβέρνησης που καταρρέει…

Loading

Play