Ηλεκτρικό Ρεύμα: Συγκράτηση Τιμών με Επιδότηση, Ομαλοποίηση Αγοράς και Ενίσχυση Ανταγωνισμού

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Συγκράτηση Τιμών με Επιδότηση, Ομαλοποίηση Αγοράς και Ενίσχυση Ανταγωνισμού

Τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Ιουλίου από αρκετούς παρόχους, μετά την κατάργηση της επιδότησης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τη Ρυθμιστική Αρχή, 7 από τα 16 εφαρμοζόμενα τιμολόγια αυτόν τον μήνα έχουν μειωθεί έως και 14% σε σχέση με τον Ιούλιο, ένα παρέμεινε σταθερό, ενώ τα υπόλοιπα 8 παρουσίασαν αυξήσεις που φθάνουν το 28%.

Οι κύριες αιτίες πίσω από τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος για τον Αύγουστο, παρά την αύξηση της τιμής χονδρικής, είναι ο εντεινόμενος ανταγωνισμός, οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι προμηθευτές, η κρατική επιδότηση, καθώς και η σχετική ομαλοποίηση των τιμών χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

-Η μέση τιμή χονδρικής τον Ιούλιο ανήλθε σε 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συγκριτικά με 98,89 ευρώ τον Ιούνιο. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα του μήνα η τιμή κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 147 ευρώ, ενώ σε προηγούμενες περιόδους πλησίασε τα 220 ευρώ, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά νέο ρεκόρ στα 850 ευρώ. Παράλληλα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προσθέτουν αβεβαιότητα όσον αφορά τις τιμές φυσικού αερίου, που επηρεάζουν άμεσα την ηλεκτροπαραγωγή.

-Πολλοί πάροχοι, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, του μεγαλύτερου προμηθευτή, προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στα “πράσινα” τιμολόγια, απορροφώντας κατά πολύ τις αυξήσεις. Οι εκπτώσεις της ΔΕΗ στη βασική τιμή προμήθειας για τον Αύγουστο ανέρχονται σε 53%, ενώ τον Ιούλιο ήταν 31% και τον Ιούνιο 38%. Σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης, η συνολική αξία των εκπτώσεων από την αρχή του έτους υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ. Ανάλογα βήματα έχουν πραγματοποιήσει προμηθευτές όπως η Protergia και η Ήρων, οι οποίοι διατήρησαν “παγωμένα” τα τιμολόγια του Αυγούστου στο επίπεδο του Ιουλίου (επομένως με τη βοήθεια της κρατικής επιδότησης προκύπτουν μειώσεις), ενώ η Ελίν ανακοίνωσε μείωση της τιμής.

-Η κρατική επιδότηση, η οποία χρηματοδοτείται μέσω της επιβολής έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, καθορίστηκε στα 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με σκοπό τη μείωση της υπέρμετρης επιβάρυνσης των οικιακών καταναλωτών από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, εξαιτίας της πρόσφατης αναστάτωσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play