Αναλύουμε την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, τις προοπτικές και τις προκλήσεις σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα καταγράφει σταδιακή πρόοδο, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, αλλά παραμένει αντιμέτωπη με σοβαρές δομικές προκλήσεις. Η παραγωγικότητα εργασίας είναι χαμηλή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κυρίως λόγω περιορισμένων επενδύσεων στην τεχνολογία και την καινοτομία. Επιπλέον, οι ηλικιακές αλλαγές στον πληθυσμό και η μετανάστευση νέων ατόμων περιορίζουν τη διαθέσιμη εργατική δύναμη.
Η νέα τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αποτυπώνει την εικόνα της αγοράς εργασίας, προσδιορίζοντας το βασικό μακροοικονομικό σενάριο. Σύμφωνα με αυτό, εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, αναμένεται μικρή βελτίωση στην αγορά εργασίας, αν και παρατηρούνται σαφή σημάδια επιβράδυνσης της θετικής τάσης.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, σημειώθηκε αύξηση της απασχόλησης σε όλους τους τομείς, πλην συγκεκριμένων κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων. Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί κατέγραψαν την πιο έντονη ετήσια αύξηση της τάξης του 3,8%, με την απασχόληση τους να φτάνει τα 2.978,7 χιλ. άτομα το δ’ τρίμηνο του 2024.
Σημαντική είναι η αύξηση στον τομέα των επιστημονικών, καλλιτεχνικών και συναφών επαγγελμάτων, που έφτασε τους 975,8 χιλ. απασχολούμενους, σημειώνοντας μια αύξηση 71,8 χιλ. άτομα. Η βελτίωση αυτή συνοδεύεται όμως από προκλήσεις, καθώς οι δεξιότητες των εργαζομένων συχνά δεν ανταγωνίζονται τις απαιτήσεις της αγοράς.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές υποδηλώνουν ήπια επιβράδυνση σε κρίσιμους τομείς όπως η βιομηχανία και οι υπηρεσίες, με μόνη σταθερότητα να παρατηρείται στον τομέα των κατασκευών. Παρά την πρόοδο, το ΙΟΒΕ επισημαίνει την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων και της ανάπτυξης δεξιοτήτων για να διασφαλιστεί η βιώσιμη απασχόληση στην ελληνική οικονομία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr