ΙΟΒΕ: Οι προοπτικές απασχόλησης επιβραδύνονται το 2025 λόγω δομικού πληθωρισμού

ΙΟΒΕ: Οι προοπτικές απασχόλησης επιβραδύνονται το 2025 λόγω δομικού πληθωρισμού

Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ δείχνουν επιβράδυνση στην απασχόληση και επιπτώσεις από τον δομικό πληθωρισμό το 2025. Η τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αμφισβητεί τη ρητορική της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση των θέσεων εργασίας. Η ανεργία μειώθηκε στο 9% το γ’ τρίμηνο του 2024 από 10,8% το 2023, ωστόσο οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η δυναμική της απασχόλησης επιβραδύνεται. Παρά την πτώση της ανεργίας, παρατηρείται μείωση στα ποσοστά απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ καταγράφηκε αύξηση. Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές ανατροπές, προδιαγράφει ήπια βελτίωση στην αγορά εργασίας, με σαφή σημάδια επιβράδυνσης.

Το ποσοστό ανεργίας για το 2024 αναμένεται να φτάσει το 10,1% και γύρω στο 9,3% το 2025. Αν και η ανεργία έχει μειωθεί, αντίστοιχη πτώση παρατηρείται και στο ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Οι απολύσεις υπερέχουν των προσλήψεων το γ’ τρίμηνο του 2024, με περισσότερους ανέργους να μεταπηδούν στον ανενεργό πληθυσμό.

Η διαρθρωτική ανεργία επιμένει, με τις επόμενες μειώσεις στα ποσοστά να είναι πιο αργές. Η προτεραιότητα τώρα είναι η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας και της ανεργίας τριβής. Η αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, όπως αποτυπώνεται σε έρευνες, παραμένει πρόβλημα, με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας να υπολογίζει σε περίπου 260.000 τις κενές θέσεις εργασίας πανελλαδικά.

Σημαντική εξασθένηση αναμένεται στους βασικούς κλάδους της οικονομίας όπως η βιομηχανία και οι υπηρεσίες, με τη σταθερότητα μόνο στις κατασκευές. Το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητικό, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που αντανακλά τη δυσκολία της αγοράς.

Μια τάση που ενδέχεται να επηρεάσει την αύξηση των μισθών είναι η μείωση του δείκτη μισθολογικού κόστους, που αποτελεί ένδειξη επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας. Ο ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η βελτίωση στον αριθμό και την ποιότητα των θέσεων εργασίας συνδέεται άμεσα με τις επενδύσεις, οι οποίες αναμένονται να ενισχυθούν το 2025, με τις προσδοκίες να εναποτίθενται σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η γεωπολιτική αστάθεια και ο δομικός πληθωρισμός παραμένουν εμπόδια για την ελληνική οικονομία, καθώς οι διεθνείς τιμές στα ενεργειακά αγαθά προκαλούν ανασφάλεια και επηρεάζουν την αγορά εργασίας. Ο ΙΟΒΕ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κυμανθεί ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με σημαντικές συνέπειες στην απασχόληση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play